Elmarasztalták az MSZP-nek 'szurkoló' Fialát

2005.03.21. 17:08
Egy hónapja Hiller István MSZP-elnök volt a Nap-kelte vendége. A műsorvezetők, hogy elkerüljék még a látszatát is annak, hogy a szocialista elnökkel ellenségesek lennének, csendben tűrték, hogy Fiala János műsorvezető-kollégájuk gunyorosan azt kiáltsa "Hajrá MSZP!", miután a pártelnök bevallotta: a szocialisták roma politikája nem jutott el az érintettekhez, és eddig az egész csak papíron maradt. Az ORTT panaszbizottsága viszont "súlyos elfogultság" miatt marasztalta el a kérdező hármast.

"Az MTV Rt. 2005. február 22-én sugárzott Nap-kelte c. műsorában elhangzott kérdező-műsorvezetői kijelentés, mellyel az érintett műsorvezető magát, két másik kérdező társával egyetemben, kormánypárti szurkolónak („Hajrá MSZP”) minősítette, minden kétséget kizáróan súlyos elfogultságról tanúskodik, amelynek közszolgálati műsorszámban nem lehet helye" - áll a panaszbizottság hétfői közleményében.

Hajrá MSZP!

Fiala János, Kocsi Ilona és Bánó András műsorvezetők Hiller István szocialista pártelnököt faggatták a Kereszttűz című műsorrészben. Az MSZP-elnök önkritikusan bevallotta, hogy a párt romapolitikája nem jutott el az érintettekhez, és eddig az előző két év tervei csak papíron maradtak. Fiala János azt követően, hogy hangosan felnevetett, majd később arról faggatta Hillert, hogy nem tart-e az ilyen hibák miatt a Fidesz győzelmétől, nyilvánvalóan ironikusan azt kiáltotta: "Kérdezőtársaimmal együtt azt a szellemet képviselem, hogy hajrá, MSZP!", Ezután a Fidesz közleményben tiltakozott, amelyre válaszul Gyárfás Tamás főszerkesztő még aznap elhatárolódott a kijelentéstől, és a műsor délutáni ismétlésében is elhangzott az elhatárolódás.

A panaszbizottság közleménye szerint Gyárfás elhatárolódását "helyeslőleg nyugtázzák", ugyanakkor a testület "úgy ítéli meg, hogy az azonnali elhatárolódásra az első alkalommal élőben sugárzott műsorszámban is mód és lehetőség lett volna azáltal, hogy a jelenlévő két másik, és az inkriminált megjegyzéssel ugyancsak érintett kérdező-műsorvezető azonnal hangot ad ellenvéleményének. Ennek elmaradása a műsorszám ismétlését és a történet utóéletét nem ismerő néző számára joggal keltheti azt a látszatot, hogy egy közszolgálati műsorszám műsorvezetői politikai elfogultságról tesznek tanúságot".  • Bérelnék
  • Bankszámla