Viola
-5 °C
-2 °C

Áfa-könnyítés visszamenőleg a kereskedelmi tévéknek

2000.10.05. 13:30
Nem kell a teljes koncessziós díj után egy összegben áfát fizetnie a kereskedelmi csatornáknak, ha a parlament jóváhagyja a kormány adójavaslatát. Az elképzelést az MSZP is támogatja, de szerintük ez a szabály nem vonatkozhat a már folyamatban lévő ügyekre, vagyis nem alkalmas az APEH és a kereskedelmi tévék jogvitájának rendezésére. A Fidesz viszont arra hivatkozva támogatja a javaslatot, hogy pénzügyileg ellehetetlenülnének a kereskedelmi tévék, ha egy összegben kellene befizetniük tíz év áfáját. A MIÉP határozottan ellenzi a tervezetet. Ha elfogadja az Országgyűlés a javaslatot a párt az Alkotmánybírósághoz fordul.
A kormány parlamenthez benyújtott adótörvény-javaslata alapján nem kellene mégsem egy összegben kifizetnie a koncessziós díj után megállapított áfát a két kereskedelmi televíziónak. A nyolc-nyolcmilliárdos koncessziós díjat tíz esztendő alatt kell részletekben kifizetnie a kereskedelmi tévéknek. A részletek a negyedik évtől évről évre az infláció mértékével nőnek, így nem tudható pontosan, összesen mekkora összeget kell befizetniük. A konfliktus abból ered, hogy az APEH szerint egyben kellett volna a koncessziós jog megszerzésének pillanatában kifizetni a teljes díj utáni áfát, míg a tévék ezt részletekben tették meg, vagyis csak az éppen aktuális részösszeg után fizettek 25 százalékos általános forgalmi adót.

Az áfa-törvénybe beemelt tervezett paragrafust a kormány elképzelése szerint visszamenőlegesen is alkalmazni kellene, így az APEH által követelt összesen 1,3 milliárd forintot továbbra is részletekben fizethetnék a televíziók. Az ügy előzménye, hogy ez év áprilisában az APEH 1,3 milliárdról kiállított számlát küldött az Országos Rádió és Televízió Testületnek, arra kötelezve a médiahatóságot, hogy fizesse be egy összegben a TV2 és az RTL Klub koncessziója után megállapított áfát. A televíziók ugyanis a testületnek fizetik a koncessziós díjat.

Felülbírálta az elnök a pénzügyminisztert

Április óta tucatnyi alkalommal foglalkozott az Országos Rádió és Televízió testület az ,,áfa-üggyel", ám a helyett, hogy leemelték volna a társaságok bankszámláiról a követelt összeget, törvénymódosítást kezdeményeztek a parlamentnél és a kormánynál. Bánlaki József MIÉP-es ORTT-tag számára ez azért érthetetlen, mert már a szerződéskötés pillanatában világosan közölte Medgyesi Péter, ex- pénzügyminiszter átiratában, hogy a koncessziós jog megszerzése pillanatában, egy összegben kell rendezni az áfát.

Révész T. Mihály, akkori elnök azonban részletfizetést hagyott jóvá - testületi felhatalmazás nélkül - a tévék számára - nehezményezi Bánlaki. Igaz, a várható döntés nem kizárólag a ,,nagyokra" érvényes, mégis visszás, hogy mindenki másnak azonnal kell fizetnie (például egy autó lízingelésekor), míg az anyagi gondokkal nem küszködő tévék ,,egyenlőbbek, az egyenlőknél".

Ráadásul az is következménye lehet a törvénynek, hogy a jövőben azok a koncessziós jogokat elnyerő társaságok, melyek nem egy összegben fizetnek valamilyen jogért és így nem tudható pontosan, mennyit kell összesen fizetniük, szintén részletfizetést kaphatnak az áfa-fizetésre. Ha a parlament jóváhagyja a tervezetet, és azt visszamenőleg is alkalmazzák, akkor pont kerülhetne az i-re.

Napi nyolcszázezer forint késedelmi bírság

Egy kérdés azonban még így is nyitott maradna: mi lesz az adóhatóság késedelmi bírságával, ami az ORTT-t terheli, és április óta naponta nyolcszázezer forinttal emelkedik. Az APEH sajtóosztálya az Index megkeresésére november közepéig, az adótörvények elfogadásáig kért türelmet. A folyamatban lévő adóügyek egyébként is adótitoknak számítanak.

Tállai András képviselő, a Fidesz költségvetési szakembere szerint a párt frakciója nem nyújtott be módosítást a tervezethez, és ez nem is várható, mivel támogatják az eredeti előterjesztést. A politikus az Index kérdésére azzal indokolta ezt, hogy gazdaságilag ellehetetlenülnének a tévétársaságok, amennyiben egyszerre kellene ilyen nagy összeget kifizetniük. Lendvai Ildikó, az MSZP médiapolitikusa azért tartja támogatandónak az előterjesztést, mert a kisebb helyi tévéket és rádiókat valóban jelentősen megviselné az egy összegben kifizetendő áfa. Szerinte a nagy kereskedelmi tévéket és rádiókat ugyanez nem fenyegeti. Úgy véli, visszamenőleges hatállyal egy jogállamban nem lehet alkalmazni egy jogszabályt, így szerinte az ORTT és az APEH jogvitáját nem oldhatja meg az új paragrafus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!