Klaudia
-4 °C
2 °C

Pártot alapítanak az orvosok?

2001.12.03. 08:05
A www.konzilium.hu honlapon tették közzé pártalapítási szándékukat a magyar orvosok, egy olyan rétegpárthoz kérve támogatást, ötleteket, amelyik nemcsak az orvosok, de a nővérek, tanárok, katonák, kutatók, bírók és ügyészek, ahogyan a felhívásban fogalmaznak, "a rendszerváltás fő vesztesei" érdekeit képviselné.
Vannak olyan orvosok, akik nem elégszenek meg az olyan felmérésekkel, hogy mit kellene megváltoztatni a magyar egészségügyi rendszerben. Az elégedetlenek inkább kezükbe vennék sorsukat, és pártot alapítanának - értesült a Magyar Hírlap. Amennyiben kezdeményezésük visszhangra talál, ez lenne az első olyan párt, amely az interneten szerveződne, így csatlakozni is csak egy e-mail címen lehet. Az oldalt, 2000. szeptember 18-a óta a kissé idejétmúltnak tekinthető számláló szerint alig 6300-an keresték fel.

Szombatra kiderül, sztrájkolnak-e az orvosok

A hét közepén összegzi sztrájkfelmérését a Magyar Orvosi Kamara (MOK), bár az országos felmérésben az egészségügy konszolidációjának, a gyógyításra fordítható pénzek növelésének szükségességéről is véleményt mondhatnak az orvosok. Az eredmény a MOK szombati küldöttközgyűlésére készül el.

Az orvosok körében tapasztalható elégedetlenség nemcsak a www.konzilium.hu-n érhető tetten. A magyar orvosi információs és szolgáltató portálon, a webdoki.hu-n közzétett felmérésből kiderül: a honlap látogatói szerint rossz az orvostársadalom érdekérvényesítő képessége. Az okok között az évtizedek óta meglévő megosztottságot, az egyéni érdekek előtérbe helyezését és a vezéregyéniségek hiányát említették a legtöbben.

Nemcsak a rendszer hibás?

A napilap szerint már több tucatnyian aláírtak a Szigetvári Városi Kórház dolgozói nyílt levelét, amely szerint az egészségügyiek is tehetnek az ágazat válsághelyzetéről, és a megalkuvás helyett elérkezett a radikalizmus ideje.