Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Per három makói orvos ellen

2007.06.11. 12:23
Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja az ügyészség a makói kórház három orvosát. A Szegedi Városi Bíróság előtt hétfőn kezdődött perben egy férfi 2004-es haláláról van szó, aki alkoholmérgezéssel került a kórházba, de nem vették észre, hogy a feje is megsérült.

A vádirat szerint 2004. augusztus 22-én éjfél után a mentők egy erősen ittas 54 éves férfit eszméletlen állapotba szállítottak a makói kórházban. A férfit, akinek személyi azonosságát akkor nem tudták kideríteni, hanyatt fekve találták egy kocsma előtt.

A belgyógyászati ambulancián az elsőrendű vádlott ügyeletes orvos alkoholmérgezést diagnosztizált. A beteg az intenzív osztályra került, ahol a másod- majd az ügyelet átadását követően a harmadrendű vádlott orvos kezelte, intubálták, infúziót kapott, megfigyelték.

Elesett

A férfi eszméletlenségének okát ők is az alkoholmérgezésnek tulajdonították. Állapota a nap végére rosszabbodott, 23 óra környékén légzése és szívműködése leállt, s nem sikerült újraéleszteni.

A boncolási jegyzőkönyv alapján a férfi halálát esés következtében kialakult, a tarkótáj bal oldalán bekövetkezett többszörös törés miatt létrejött agyzúzódás, keményburok alatti vérzés, agytörzsi beékelődés okozta.

A vádirat szerint az orvosok megszegték a szakmai szabályokat azzal, hogy nem végeztek alapos fizikai vizsgálatot, amely felfedhette volna a tarkótáj baloldalán keletkezett zúzódást, nem kezdeményezték ideggyógyász szakorvos bevonását, illetve nem rendelték el képalkotó diagnosztikai vizsgálatok elvégzését.

Az orvosok meghallgatásuk során ártatlannak vallották magukat. Az elsőrendű vádlott orvos, a belgyógyászati ambulancia ügyeletese elmondta, a férfi beszállítása után elvégezte a beteg fizikális vizsgálatát, s külsérelmi nyomot nem talált. Mivel alkoholmérgezés során fennáll a légzés romlásának veszélye, az orvos - mint közölte - a beteg állapotának stabilizálását tartotta elsődlegesnek, ezért átadta őt az intenzív osztálynak.

Nem volt külsérelmi nyom

A másodrendű vádlott, az intenzív osztály ügyeletes orvosa közölte, a beteg alapos fizikai vizsgálata során külsérelmi nyomot nem talált. Az ügyelet átadásakor a férfi reggel nyolc órakor stabil állapotban volt. A harmadrendű vádlott szerint, aki az intenzív osztályon reggeltől kezdve adott ügyeletet, a férfi neurológiai állapota megfelelt az alkoholmérgezés tüneteinek.

Az orvosok közölték, azért nem végeztek véralkohol-vizsgálatot, mert erre a makói kórházban nem volt lehetőség, azonnali neurológiai szakvéleményt pedig azért nem kértek, mert a férfi állapota ezt nem indokolta, s ehhez a beteget mentővel kellett volna egy három kilométerre lévő osztályra szállítani. A tárgyalás tanúk meghallgatásával folytatódik.