Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Olcsó magyar orvosokkal töltenék fel a skót ügyeleti rendszert

2005.07.04. 14:08
Az itthoni havi jövedelem kétszeresét is megkereshetik egyetlen hétvége alatt azok a magyar orvosok és egészségügyi dolgozók, akik külföldön, például Skóciában vállalnak munkát. Skóciában magyar és lengyel orvosokat, ápolókat és mentősöket kívánnak alkalmazni az éjszakák, ünnepnapok és hétvégék ügyeleteinek betöltésére, hogy kiváltsák a drága háziorovosi ügyeleteket. Az orvosi kamara szerint a jobb munkalehetőségek miatt a magyar orvostársadalom java külföldre szivárog.

A Sunday Times cikke szerint a skót egészségügy költségcsökkentő tervei nagyban számítanak a magyar és lengyel orvosokra, ápolókra, akik skót kollégáiknál lényegesen kisebb bérért vállalnák az éjszakai és hétvégi műszakokat.

Andy Kerr, Skócia egészségügyi minisztere arra utasította az egészségügyi bizottságokat, hogy csökkentsék a társadalombiztosítás körzeti orvosoktól való függését. A jelenlegi rendszerben a körzeti orvosok körülbelül kétszáz fontot (hetvenezer forintnyi összeget) kérnek el egy egyórás kezelésért, ha a kórházak zárva vannak és a páciens nem tud kihez fordulni.

A tervek alapján már fontolóra is vették, hogy magyar és lengyel orvosokat, ápolókat és mentősöket alkalmazzanak az éjszakák, ünnepnapok és hétvégék lyukainak betömésére, írja a Sunday Times.

A skót körzeti orvosok tavaly óta válthatják ki elvileg a záróra utáni kórházi ellátást, miután az akkori remények szerint ez megoldotta volna a pénzügyi nehézségekkel küzdő skót egészségügy egyik gondját. De nem így történt, az ügyeleti rendszer jegeléséből származó kiadások csökkenését jócskán meghaladták a háziorvosoknak kifizetett túlóraköltségek. Kerr szerint át kell gondolni az eddigi modellt, és ennek részeként Európából kell orvosokat csábítani Skóciába.

Egy hétvége alatt a havi kereset kétszerese

Például a Medacs Healthcare Services nevű ügynökségnek kétszáz kelet-európai orvossal van közvetítői szerződése, írja alap. A regisztrált orvosok közt sok a magasan képzett és tapasztalt magyar és lengyel szakember, akik alig várják, hogy Nagy-Britanniában dolgozhassanak az otthoninál jóval magasabb fizetésért.

A skiptoni székhelyű Medacs egyébként a július 1-től három évre a brit Szakszervezeti Társadalombiztosítási Központ (NHS) "fő beszállítója" lett, a cég helyettesítő orvosokat toboroz gyakorlatilag Európa egész területéről, honlapjuk szerint a regisztráció ingyenes. Magyarországon is van mód hasonló regisztrációra, itthon a Metafórum Karrierfejlesztő Központ foglalkozik orvosközvetítéssel.

Az elérhető jövedelem egy 48 órás hétvégi ügyeletért akár 1056 fontot (385 ezer forint) is kitehet. A KSH idén áprilisi tájékoztatója szerint a humán-egészségügyi ellátásban teljes foglalkoztatásban állók (azaz orvosok, ápolók és egyéb egészségügyi dolgozók) havi bruttó jövedelme 168 ezer forint, szűkítve a szellemi dolgozókra, azaz például az orvosokra 186 ezer forint.

Akit nem köt semmi

Egy kezdő orvos, aki 2005-ben kapta meg orvosi diplomáját, az Indexnek elmondta, hogy már az orvostanhallgatók között is evidencia a külföldi munkavállalás kérdése. Gunda Bence szerint jelenleg egyelőre a szakorvosok között elterjedtebb módszer, hogy hétvégére kirepülnek az országból - főként, hogy fapados járatokkal az utazás költsége is minimálisra szorítható -, és a szombatot és a vasárnapot kint töltik ügyeletben.

A pályakezdő fiatal orvosoknak is adott a lehetőség, hogy a kötelező két év rezidensi képzést külföldön töltsék, szintén többszörösét keresve az itthoni béreknek. "Összehasonlíthatatlanul jobbak a kinti lehetőségek, akit nem köt semmi itthon, az előbb-utóbb el fog menni" - mondja Gunda Bence, akinek bár itthoni körülményei rendezettek, szakorvosként továbbképzésre, tanulóévekre mégis külföldre szándékozik menni. Mint mondja az ilyesmit főként azok az évfolyamtársai tervezgetik, akiknek anyagi helyzete nem ad túl fényes kilátást a jövőre nézve. "Havi százezer forint mellett, családalapítási tervekkel nem sok mindent lehet kezdeni. Vagy elmennek gyógyszerügynöknek, vagy külföldön keresnek pénzt."

A frissen végzett doktor szerint azonban nem csak a fiatalabb orvosok kacsingatnak a hazai fizetés többszörösével kecsegtető külföldi állások felé: "idősebb orvosokról is hallom, hogy gondolkodnak a külföldi muinkavállalásról". A skandináv országok, Nagy-Britannia, Írország kedvelt célpont az ő köreikben is.

Ezer orvos

"A derékhadat szívják el, a fiatal és a középkorú orvosokat" - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az Index megkeresésére, aki szerint a jelenség miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerül az amúgy is nehéz helyzetben lévő magyar egészségügy. Éger a múlt héten vett részt egy angliai konferencián, ahol az egyik központi kérdés pont a létszámhiánnyal küzdő brit egészségügyi rendszer és a kelet-európai orvosok alkalmazása volt.

Az Eu csatlakzás idején kétezer-ötszáz magyar orvos dolgozott külföldön, jelenleg körülbelül ezer orvos készül elhagyni Magyarországot, tudtuk meg Éger Istvántól. "A megoldás már rengetegszer elhangzott: tisztességes megélhetést kell nyújtani, törvény által garantált módon" - mondta a MOK elnöke.