Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Razziákra számíthatnak a magánrendelőkben

2004.07.27. 09:11
A közeljövőben az APEH, az ÁNTSZ és az OEP részvételével ellenőrzéseket tart azoknál az orvosoknál, akik magánpraxis folytatnak - írja a Népszabadság. Az ok, hogy egyes hírek szerint néhányuk kétfelé számláz. Az ellenőrök azt is vizsgálják, a rendelőkben az előírásoknak megfelelően kifüggesztették-e az árlistát.
A közszolgálati rádió Napközben című műsorába betelefonáló betegek elmondásai alapján az ÁNTSZ, az OEP és az APEH is ellenőrzéseket kezdeményez a magánpraxist folytató orvosoknál, írja a Népszabadság. Az ok, hogy az orvosok állítólag néhány esetben a paciensnek és a TB-nek is kiszámlázták a kezelés díját. Az egyik betelefonáló szerint orvosa azzal indokolta, hogy elkérte tőle a TB kártyát, hogy így számára olcsóbb lesz a kezelés. Az is előfordul, hogy magánrendelésen olyan beavatkozás történik, amelyet az OEP által finanszírozott intézményben, közköltségen végeznek.

Kétfelé számláznak

Matejka Zsuzsa, az egészségbiztosító főigazgatója a lapnak azt mondta, hogy az adóhatóság és az ÁNTSZ emberei vizsgálni fogják, hogy a rendelőkben kifüggesztették-e az árlistát a váróban, adnak-e számlát, és hogy a beavatkozást többször elszámolják-e a magánpraxisok.

Lakossági bejelentések alapján az APEH évente kétszáz esetben rendel el ellenőrzést a számla elmaradása miatt. Az esetek két, három százaléka a magánpraxisokra hívja fel a figyelmet, mondta a lapnak Mohai Károly, az APEH jogtanácsosa. Ha nem találnak elegendő bizonyítékot, az ellenőr "próbakezelésre" jelentkezik, és az ő tapasztalata alapozza meg az esetleges eljárást.