Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Razziákra számíthatnak a magánrendelőkben

2004.07.27. 09:11
A közeljövőben az APEH, az ÁNTSZ és az OEP részvételével ellenőrzéseket tart azoknál az orvosoknál, akik magánpraxis folytatnak - írja a Népszabadság. Az ok, hogy egyes hírek szerint néhányuk kétfelé számláz. Az ellenőrök azt is vizsgálják, a rendelőkben az előírásoknak megfelelően kifüggesztették-e az árlistát.
A közszolgálati rádió Napközben című műsorába betelefonáló betegek elmondásai alapján az ÁNTSZ, az OEP és az APEH is ellenőrzéseket kezdeményez a magánpraxist folytató orvosoknál, írja a Népszabadság. Az ok, hogy az orvosok állítólag néhány esetben a paciensnek és a TB-nek is kiszámlázták a kezelés díját. Az egyik betelefonáló szerint orvosa azzal indokolta, hogy elkérte tőle a TB kártyát, hogy így számára olcsóbb lesz a kezelés. Az is előfordul, hogy magánrendelésen olyan beavatkozás történik, amelyet az OEP által finanszírozott intézményben, közköltségen végeznek.

Kétfelé számláznak

Matejka Zsuzsa, az egészségbiztosító főigazgatója a lapnak azt mondta, hogy az adóhatóság és az ÁNTSZ emberei vizsgálni fogják, hogy a rendelőkben kifüggesztették-e az árlistát a váróban, adnak-e számlát, és hogy a beavatkozást többször elszámolják-e a magánpraxisok.

Lakossági bejelentések alapján az APEH évente kétszáz esetben rendel el ellenőrzést a számla elmaradása miatt. Az esetek két, három százaléka a magánpraxisokra hívja fel a figyelmet, mondta a lapnak Mohai Károly, az APEH jogtanácsosa. Ha nem találnak elegendő bizonyítékot, az ellenőr "próbakezelésre" jelentkezik, és az ő tapasztalata alapozza meg az esetleges eljárást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!