Viola
-6 °C
-2 °C

Die Presse: Gyurcsány a legszánalmasabb közép-európai vezető

2008.04.02. 12:23
Magyarország súlyos válságáról írnak osztrák és svájci lapok. A Die Presse Gyurcsány Ferencet a legszánalmasabb közép-európai vezetőnek nevezte, Orbánt pedig gátlástalan és felelősség nélküli populistának. A Neue Zürcher Zeitung szerint ha a kormánynak nem sikerülne decemberig tető alá hozni a 2009-es büdzsét, nemigen tudna még sokáig fennmaradni.

Magyarország egyre mélyebbre süllyed a politikai válságba, ami drámai gazdasági következményekkel járhat. Megfigyelők attól félnek, hogy az égetően szükséges reformok most teljesen leállnak - írja Reformösszeomlás Magyarországon: teljes leállás fenyeget címmel közölt tudósításában a Die Presse című konzervatív osztrák lap.

A lap véleményoldalán megjelent kommentár szerzője Gyurcsány Ferencet a "legszánalmasabbnak" nevezte azok között a közép-európai kormányfők között, akiknek helyzetét állandó koalíciós viták nehezítik.

Két kézzel szórták a pénzt

Ám nemcsak ő, hanem országa is katasztrofálisan áll az EU-összehasonlításokban - a legmagasabb költségvetési hiánnyal és a legalacsonyabb gazdasági növekedési ütemmel tűnik ki. Nem állítható, hogy kizárólag Gyurcsány és a szocialisták felelősek ezért a nyomorúságért: már az előző kormányok is két kézzel szórták a pénzt, ami valójában nem is állt rendelkezésükre, és hagyták, hogy az ország erején felül költekezzen - írta a Die Presse munkatársa.

Megítélése szerint az ország még akkor sem fog kikecmeregni a válságból, ha egy előre hozott választás eredményeként ismét Orbán Viktor ellenzéki vezető ragadja magához a kormányrudat, mint ahogy a közvélemény-felmérések jósolják. "Orbán teljességgel gátlás és felelősség nélküli populistának bizonyult az utóbbi években, akit csak a saját hatalma, nem pedig az ország sorsa érdekel" - vélekedett a szerző.

"Magyarországnak olyan politikusokra van szüksége, akik végre igazat mondanak - beleértve azt is, hogy mindenkinek szorosabbra kell húznia a nadrágszíjat, míg az ország talpra nem áll" - olvasható a lapban.

Túl szigorúak voltak az reformok az MSZP-nek

"Itt éve óta politikai káosz uralkodik, és nem látom azt, hogy hamarosan bármi is megváltozik majd" - idézi a Kurier című független újság Bayer József politológust, egyetemi professzort . A lap egyebek között úgy vélte, hogy a szocialisták közül sokan a liberálisokat okolják a rossz közvélemény-kutatási eredményekért, mert sokkal szigorúbb takarékossági intézkedéseket erőltettek rájuk, mint ahogy ők szerették volna.

Utalva arra, hogy a felmérések alapján a szabaddemokraták nem jutnának be a parlamentbe, ha előre hozott választást tartanának, a Kurier megfigyelőkre hivatkozva megjegyezte: elképzelhető, hogy az SZDSZ még hosszú ideig támogatja a kormányt.

A lap nem tartotta kizártnak, hogy Kóka János személyes számítása is belejátszott a koalíció felmondásáról született döntésbe. A szocialistákkal való szakítás esélyt nyújt neki arra, hogy újra pozícionálja magát, és erősebb pártvezetőként jelenjen meg - írta az újság az SZDSZ-en belüli hatalmi harcra célozva.

A 2009-es büdzsén áll vagy bukik a kormány

Súlyosnak nevezte tudósításának címében a Neue Zürcher Zeitung a magyarországi kormányválságot, amelynek következményei megítélése szerint még beláthatatlanok. A tekintélyes svájci konzervatív lap felhívta a figyelmet arra, hogy a liberálisok támogatása nélkül a szocialistáknak kisebbségben kellene kormányozniuk, ami megsemmisítheti az Európai Unió által kifejezetten dicsért reformtörekvéseket, és kétséget támaszthat egy kiegyensúlyozott költségvetés elfogadása iránt.

Megemlítette, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még a lemondásra is kész lett volna, hogy megmentse a koalíciót a liberálisokkal, de a szocialista vezetés ezt elutasította.

Az események ismertetése után az újság megállapította: egyelőre nem biztos sem az, hogy a liberálisok ténylegesen kiválnak-e a kabinetből, sem pedig az, hogy egy ilyen lépés automatikusan a kormány összeomlásához és előre hozott választás kiírásához vezet-e.

A Neue Zürcher Zeitung megjegyezte azt is: államjogi szakértők elgondolkoztatónak tartják, hogy a magyar jog nem ismeri a kisebbségi kormány fogalmát (az alkotmányban csupán a kormány fogalma szerepel), amiből következően egy új kormány létrehozása esetén problémák léphetnének föl a miniszterek és az államtitkárok kinevezésénél. "Központi jelentősége azonban a költségvetésnek van. Ha a kormánynak nem sikerülne, hogy decemberig tető alá hozza a 2009-es büdzsét, nemigen tudna még sokáig fennmaradni" - írta a Neue Zürcher Zeitung.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!