Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Furcsa beszéd írható Orbán SMS-eiből

2005.02.16. 08:00
A Fidesz elnökéhez tíz nap alatt csaknem tízezer üzenet érkezett, a javaslatokkal azonban nemcsak mennyiségi gondjai akadhattak a politikusnak. A komolykodó és a Rejtővel szólva féltréfás üzenetekből a Magyar Hírlap tallózott.
A Fidesz elnöke két hete, országjáró körútja előtt jelentette be, hogy a választók véleményéből kiindulva kívánja felépíteni szokásos évértékelőjét. A felhívás óta érkezett több ezer SMS között talán maga sem gondolta, milyen nehéz lesz kiigazodnia - írja a Magyar Hírlap.

A legtöbb tanács a politizálás stílusával kapcsolatban érkezett. Egyesek kevésbé nagyképű, szerényebb kiállást javasoltak a "drága miniszterelnök úrnak", mások kifejezetten harcos, agresszív fellépést sürgettek. "Csak keményen! Attól lesz ideges Gyurcsány" - szólt például egy üzenet, de "évamama Sajóbábonyból" ennél is továbbment: "Tanulni kell az ellenféltől" - írta SMS-ében, mellékelve a jelszavakat: "csúsztatás, ferdítés, nyomulás".

Sokan azért ragadtak mobiltelefont, hogy Orbán hívja ki nyílt vitára a miniszterelnököt, de rengetegen üzentek a baloldali médiatúlsúly kiegyenlítése ügyében is. Volt, aki szerint a Fidesznek ehhez még egy Hír tévét kellene indítania, mások szerint elég lesz egy ingyenes jobboldali napilap is. Esetleg ha visszatérne a Fidesz oldalán Torgyán, vagy ha Esztergályos Cecíliát bevetik a lakótelepeken.

A gazdákkal, nyugdíjjal, megélhetéssel foglalkozó üzenetek mellett szép számmal akadtak újszerű javaslatok is. A feltétlen megoldandó problémák közé sorolták például, hogy külön ablakot nyissanak a jegypénztárakban az áfás számlát követelőknek, vagy hogy az egészséges táplálkozás jegyében árulják olcsóbban az aszalt gyümölcsöket. Meglepően sok levélíró a kínai-problémára követelt megoldást: egyesek a józsefvárosi piacra küldenének azonnal adóellenőrt, de volt, aki termékadót kivetését sürgette a kínai árukra.