Valter
16 °C
31 °C

Összeférhetetlenségi eljárás Kuncze ellen?

2000.12.18. 18:22
Kérdéses, hogy összeférhetetlenségi eljárás indul-e a kisgazdák kezdeményezése nyomán Kuncze Gábor, és Mécs Imre szabad demokrata képviselők ellen. A politikusok szerint vagyonnyilatkozatuk titkos része minden kisgazda kérdésre választ ad. Bánk Attila beadványában egyébként Kuncze, az Indexen megjelent, nyilvános vagyonnyilatkozatát csatolta be annak bizonyítására, hogy az SZDSZ-es képviselő nem a valóságot tüntette fel nyilatkozatában, hiányzik ugyanis belőle a Kuncze család háza és autója. Ezeket azonban Kuncze titkos nyilatkozata tartalmazza, mert a honatya felesége nevén van házuk, autójuk.
A kisgazda frakció hétfői ülésén úgy döntött: összeférhetetlenségi eljárást kezdeményeznek Kuncze Gábor és Mécs Imre szabaddemokrata képviselők ellen. A kisgazdák azt vélelmezik: Kuncze és Mécs nem a valóságnak megfelelő adatokat tüntetett fel 1998-ban tett vagyonnyilatkozatában. Bánk Attila, az MTI-nek nyilatkozva konkrétan nem tért ki arra, hogy pontosan mi is a probléma a szabaddemokraták vagyonnyilatkozatával, az Indexnek pedig nem sikerült utolérnie a politikust. Úgy tudjuk: Bánk Attila, Kuncze az Indexen megjelent nyilvános vagyonnyilatkozatával, illetve egy sajtónyilatkozattal igyekezett beadványában igazolni, hogy Kuncze nem valós adatokat tüntetett fel.

Kuncze Gábor
,,ez egy pitiáner visszavágási kísérlet"
Kuncze Gábor, szabad demokrata országgyűlési képviselő szerint ,,ez egy pitiáner visszavágási kísérlet", mely arra irányulhatott, hogy ,,lesűlyedjek az ő szintjükre". Jelentem ez nem sikerült, mivel én tisztázni tudom magam, Torgyán pedig nem - jegyezte meg a volt frakcióvezető. Beszámolt arról, hogy azzal indokolják a kisgazdák kezdeményezésüket, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozata és egy, a vagyoni helyzetéről tartott tájékoztatóján elhangzottak nem fedik egymást. Csak, hogy az inkriminált nyilatkozat a nyilvános részben szerepel, a sajtótájékoztatón azonban a zárt borítékról beszélt a politikus.

A nyilvánosban nem szerepel, a titkosban pedig igen, hogy Kuncze felesége nevén van az a családi ház, melyben laknak, illetve az autó, amit használnak A szabad demokrata honatya ezért úgy véli: vagyonnyilatkozatának zárt része, amely egyébként az SZDSZ honlapján is megtekinthető választ ad a kisgazdák összes kérdésére és így nem indul ellene összeférhetetlenségi eljárás. Mécs Imre még konkrétan nem tudja, mivel ,,vádolják", úgy véli azonban, nincsen félnivalója. Megjegyezte: legnagyobb vagyona amúgy sem anyagiakban mérhető, hiszen nyolc gyermekét tartja legnagyobb kincsének.

Mint ismeretes az első összeférhetetlenségi eljárást éppen a szabaddemokraták kezdeményezték Torgyán József és felesége ellen, mert a politikus és neje ellentmondásosan nyilatkozott a sajtónak arról, hogy valóságos, vagy valótlan adatokat tüntettet-e fel 1998-as vagyonbevallásaikban. (Torgyán a tv2-nek azt mondta: nem akart tippeket adni a betörőknek, így nem valóságos adatokat közölt vagyoni helyzetéről, két nappal később azonban közleményben tudatta: nem igaz, hogy nem az igazat írta, sőt ez egyszerűen rágalom.) A parlament mentelmi bizottsága keddi ülésén sorsolja ki annak a háromfős ad-hoc bizottságnak a tagjait, mely Torgyán és felesége ellen lefolytatja az összeférhetetlenségi eljárást.