Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bizonyíthatatlan összeférhetetlenség

2000.12.13. 11:25
Pénteken összeférhetetlenségi eljárás indul Torgyán József és felesége, Cseh Mária ellen, miután közölték, hogy nem hozzák nyilvánosságra vagyonnyilatkozatuk titkos részét. Erre kedden szólította fel a két képviselőt Isépy Tamás, a mentelmi bizottság elnöke, miután az összeférhetetlenségi eljárást kezdeményező ellenzéki képviselők pontosították beadványukat. Isépy Tamás szerint a vizsgáló testületnek nem lesznek bizonyítékai, így az nem is tudja megállapítani az összeférhetetlenséget.
Nehéz megmagyarázni a megmagyarázhatatlant - kommentálta az összeférhetetlenségi törvényt az Indexnek Isépy Tamás, a mentelmi bizottság elnöke. A politikus szerint a törvény nem hatékony, illogikus és nincs jogkövetkezménye, csupán a nyilvánosság.

Torgyán József és felesége, Cseh Mária közölték, hogy nem hozzák nyilvánosságra vagyonnyilatkozatuk titkos részét.
A Torgyán József és neje elleni eljárást Kuncze Gábor és nyolc képviselőtársa kezdeményezte. A Házszabály vonatkozó paragrafusai alapján megjelölték azokat az okokat, amelyek alapján kérték Torgyánt és feleségét, hogy nyilatkozzanak az esetleges összeférhetetlenségről. Torgyán és felesége arról tájékoztatták a mentelmi bizottságot, hogy valóságos vagyonnyilatkozatot tettek.

Isépy kedden szólította fel Torgyánt és feleségét, hogy hozzák nyilvánosságra vagyonnyilatkozatuk titkos részét. A mentelmi bizottság fideszes elnöke azt mondta az Inforádió szerda reggeli adásában, hogy erre öt napjuk van, azután megindul az összeférhetetlenségi eljárás. Torgyán József és felesége, Cseh Mária levélben tájékoztatták Isépyt, hogy ezt nem teszik meg.

Isépy hozzáfűzte: Torgyán József és Torgyánné Cseh Mária az általuk közöltekre hivatkozva azt kérte, hogy ne induljon ellenük összeférhetetlenségi eljárás. A fideszes honatya véleménye szerint azonban erre nincs lehetőség.

Összeférhetetlenségi eljárás bizonyítékok nélkül

A parlament valószínűleg elfogadja azt a Torgyán-javaslatot, amely kezdeményezi egy vagyonnyilatkozatokat vizsgáló bizottság felállítását. Az összeférhetetlenségi eljárást ettől függetlenül lefolytatja a miniszter és felesége ellen a mentelmi bizottság által kijelölt háromtagú testület.

Isépy Tamás jelezte: a mentelemi bizottság jövő keddi ülésén derül ki, hogy az összeférhetetlenséget vizsgáló 3 fős bizottságnak kik lesznek a tagjai. A házszabály szerint ezt sorsolni kell, az elnök személye a testület alelnökei közül kerül ki, ezen kívül pedig egy kormánypárti és egy ellenzéki tagja lesz a testületnek.

A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos összeférhetetlenségi eljárásban a mentelmi bizottság adatokat kérhet be és bárkit meghallgathat. Az összeférhetetlenség megállapítása esetén szankciója legfeljebb annyi, hogy az érintett országgyűlési képviselőknek nyilvánosságra kell hozniuk vagyonnyilatkozatukat.

Torgyán József kisgazda pártelnök az elmúlt hetekben többször hangoztatta, hogy kizárólag az általa kezdeményezett, a képviselők vagyongyarapodását vizsgáló bizottságnak bocsátja rendelkezésére vagyonnyilatkozatának titkos részét.

Isépy Tamás az Indexnek elmondta, hogy az összeférhetetlenséget ennek a háromtagú testületnek kellene bizonyítani, de ehhez nincsenek meg az eszközeik, így ,,sötétben fognak tapogatózni." A testület a mentelmi bizottság által megszabott határidőig dolgozhat, és annak nem lehet tagja Isépy Tamás, a mentelmi bizottság elnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!