Miklós
5 °C
12 °C

Nem indítanak összeférhetetlenségi eljárást Magyar ellen

2003.06.27. 12:08
Nem indít összeférhetetlenségi eljárást Magyar Bálinttal szemben a parlament mentelmi bizottsága - jelentetten be pénteki tájékoztatóján Géczi József Alajos. A bizottsági elnök ismertetése szerint ugyanakkor a vagyonnyilatkozati eljárás még nem zárult le. A kezdeményező képviselőket hiánypótlásra szólították föl, de Magyar Bálinttól is adatokat kértek, miután ő maga is vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett önmaga ellen.
Nem kezdeményez összeférhetetlenségi eljárást Magyar Bálint oktatási miniszterrel szemben a parlament mentelmi bizottsága. Géczi József Alajos a testület első embere pénteki tájékoztatóján közölte: alakilag és tartalmilag elfogadhatatlannak tartja Répássy Róbert és Nyitray Zsolt közös beadványát. Mint ismert azért kezdeményeztek a fideszes politikusok összeférhetetlenségi eljárát Magyar ellen, mert úgy ítélték meg: a miniszter bennfentes információkat felhasználva vette fel lakáshitelét, még azelőtt, hogy a kabinet lefelezte volna a hitelkonstrukciót. Géczi szerint január óta tudható tény, hogy változások lesznek a lakáshitelezésben, így nem lehet bennfentes információk megszerzésével vádolni a tárcavezetőt.

Nem zárult le ugyanakkor a Magyar Bálint elleni vagyonnyilatkozati eljárás, igaz meg sem indult a vizsgálódás. Magyar Bálint házvásárlása miatt szintén Nyitray és Répássy kezdeményezett eljárást, de kérte anyagi helyzetének 1990 óta bekövetkezett változásainak vizsgálatát maga Magyar Bálint is, aki közzétette a rendszerváltás óta tett valamennyi vagyonnyilatkozatát. A mentelmi bizottsági elnök a fideszes képviselőket hiánypótlásra szólította fel, aminek teljesítésére 15 napjuk van, míg Magyarhoz kérdéseket intézett, amire a miniszternek öt nap alatt kell válaszolnia.

Ellentmondásos adatok a házról

Az oktatási minisztertől azt kérte: közölje vele, hogy az általa megküldött zárt vagyonnyilatkozatokat engedi-e a vizsgálat felhasználásához, illetve két zárt nyilatkozatot nem küldött el a miniszter és a bizottsági elnök kérte, hogy ezeket is juttassa el hozzá. Ezenkívül Géczi József Alajos ellentmondást talált a vagyonnyilatkozatokban a miniszter lakóházának méretével kapcsolatban, és ennek tisztázására kérte Magyar Bálintot. A bizottsági elnök azt is szeretné megtudni Magyar Bálinttól, hogy jelölje meg, milyen hitelfelvételekkel, milyen szívességi kölcsönökkel, illetve vagyonátcsoportosításokkal teremtette elő a lakásvásárlásra szükséges összeget.

Van-e bizonyíték?

Géczi József Alajos rámutatott arra, hogy mivel a legutolsó vagyonnyilatkozatát Magyar Bálint január végén tette, ezért abból nem vezethető le a lakásvásárlás anyagi fedezete. A fideszes képviselőktől azt kérte, egészítsék ki beadványukat azzal, hogy vélelemre alapozzák-e azt az állításukat, hogy a miniszter vagyonnyilatkozatából nem vezethető le a nagy értékű ingatlan megvásárlása, vagy erre bizonyítékuk is van. A mentelmi bizottsághoz pénteken reggel egy újabb beadvány érkezett, ezúttal a szocialista Varjú László kezdeményezett összeférhetetlenségi eljárást Nyitray Zsolt ellen, erről a parlamenti bizottság a későbbiekben dönt.

Varjú kezdeményezése Nyitray ellen

A bizottsági elnök elmondta, hogy Varju László MSZP-s képviselő kérte a bizottságot, vizsgálja meg, hogy Nyitrai Zsolt esetében fennáll-e az összeférhetetlenség. A képviselő ugyanis egy önkormányzati tulajdonú cégben volt tíz hónapon keresztül felügyelőbizottsági tag. Géczi József Alajos hozzáfűzte, hogy a jogszabályok értelmében ha egy vállalatnál 10 százalékot meghalad az önkormányzati tulajdonrész, akkor ez esetben összeférhetetlen a felügyelőbizottsági tagság a képviselősséggel. A beadvánnyal kapcsolatosan a bizottsági elnök hiánypótlásra kérte fel Varju Lászlót, ugyanis a szocialista politikus nem jelölte meg, kéri-e az összeférhetetlenségi eljárás megindítását az ügyben.

Az oktatási tárca vezetője hozzájárul ahhoz, hogy az általa megküldött zárt vagyonnyilatkozatokat az Országgyűlés mentelmi bizottsága vizsgálatához felhasználja - közölte Szántó Gabriella, az Oktatási Minisztérium sajtófőnöke a parlamenti testület vezetőjének pénteki nyilatkozata kapcsán az MTI érdeklődésére. A miniszter hétfőn eljuttatja a testülethez azokat a nyilatkozatokat is, amelyeket kiegészítésként kért - tette hozzá a sajtófőnök.