Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Bekiabálók, hazaárulók, kivonulók

2002.02.06. 15:27
A szocialisták nem vesznek részt a parlament hátralévő munkájában, miután szerintük kedden Orbán Viktor miniszterelnök hazaárulónak nevezte az ellenzéket. Orbán szokásos szerda reggeli interjújában elismerte a szóváltást, de azt mondta: ez egy magánbeszélgetés keretében hangzott el. A parlamenti jegyzőkönyvből kimaradt a miniszterelnöki megjegyzés, de az nyomonkövethető, hogy két tucatnyi alkalommal kiabáltak közbe a román-magyar egyetértési nyilatkozat kapcsán zajló vitában a képviselők.
Nem vesz részt a parlament hátralévő munkájában az MSZP. Sérelmezik ugyanis, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben hazaárulónak nevezte az MSZP valamennyi képviselőjét. A szocialisták szerint az ellenzék ellenséggé nyilvánításával a miniszterelnök átlépte azt a határt, amely a parlamenti demokráciát megkülönbözteti a diktatúrától. Kétszer is elhangzott a parlament keddi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök szájából a hazaáruló kifejezés - közölte a parlament főbejáratának külső lépcsőjén tartott sajtótájékoztatón Keller László szocialista frakcióvezető-helyettes.
Részletesen: Az MSZP a választásokig nem lép a Parlamentbe

Orbán: Semmi csúnyaság nem történt

Orbán Viktor szokásos szerda reggeli rádiós nyilatkozatában tulajdonképppen elismerte, hogy súlyos szavakkal illette az ellenzéket. A miniszterelnök közölte: "semmi csúnyaság nem történt", minthogy nem parlamenti hozzászólásban, hanem magánbeszélgetésben hangzott el a Keller által sérelmezett kifejezés.
Részletesen: Orbán Viktor szerda reggeli rádiós interjúja

A jegyzőkönyv szerint kétszer is hazaárulóztak

Kétszer is lehazaárulózták a szocialistákat kedden a parlamentben a jegyzőkönyv tanúsága szerint. Elsőként Tirts Tamás (Fidesz) száját hagyta el ez a jelző, majd Kövér László szintén a vezető kormánypárt kampányfőnöke kiáltotta Göndör István felé, hogy "hazaárulók vagytok". A parlamenti jegyzőkönyvből nyomonkövethető, mikor érkezett meg az ülésterembe Orbán Viktor, Keller képviselővel folytatott pengeváltását azonban nem jegyezték fel a parlamenti gyorsírók.

Részletesen: Ami a jegyzkőkönyvből nem maradt ki