Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Medgyessy: összefogás nélkül elveszünk

2002.08.20. 19:11
Medgyessy Péter miniszterelnök ünnepi beszédében köszönetét fejezte ki az árvízi védekezésben közreműködőknek, és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a közép-európai özönvíz arra tanít, hogy összefogás nélül elveszünk.
"A nemzet ereje az összefogásban rejlik, az egymásért érzett felelősségben; ma különös jelentősége van a közösség erejének, mert ünnepeken és a bajban mutatkozik meg leginkább a nemzet egysége" - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök augusztus 20-ai ünnepi beszédében.

"Ha mi kerülünk bajba, lesz, aki segít"

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, még mindig sokan dolgoznak azért, hogy megvédjék közös értékeinket. "Köszönettel tartozunk nekik, mert erőt és hitet adnak mindnyájunknak. Mert tudjuk, ha mi kerülünk bajba, lesznek, akik értünk dolgoznak majd. Büszke vagyok arra, amit láttam: bátor embereket, akik közös célok érdekében erős hittel és fáradhatatlanul küzdenek magukért, egymásért, a közösségért" - utalt személyes tapasztalataira.

"Az árvizet ugyan nem tudjuk saját hasznunkra fordítani, hacsak nem tekintjük leckének. Ez a közép-európai özönvíz is arra tanít, hogy összefogás nélkül elveszünk." - szögezte le. A kormányfő kiemelte: a magyarságnak - Szent István-i felismerésen nyugvó - huszonegyedik századi döntése, hogy belső szövetségre lép Európával.

"Az új államalapításhoz mérhető döntéssel a magyarság ismét a nyertesek oldalára kerül, oly hosszú évek után. Végre nyertes lehet minden jóravaló, dolgos és tehetséges magyar ember" - mondta Medgyessy Péter, és hozzátette: István király ezer éves döntése maradandónak bizonyult, ezért tartja őt a földrész Európa jelképes magyar alakjának.

A nemzeti sorskérdésekben egyek vagyunk

A miniszterelnök megfogalmazása szerint "a nemzeti sorskérdésekben egyek vagyunk", így abban is, hogy Európában, Európának és magunknak erős, modern, művelt, tekintélyes Magyarországot kívánunk. "Az ország olyan Európát erősít majd - tette hozzá -, ahol nemzeti érzéseink, értékeink, nyelvünk és kultúránk gazdagodik."

"Ez a magyar jövő. És ez az európai jövő is." Medgyessy Péter úgy látja: erős, összetartó és jövőjében bízó Magyarország ünnepel Szent István ünnepén. A szokottnál ugyan visszafogottabban és csendesebben, de mégis ünnepli azt, hogy jó magyarnak lenni. "Jó és felemelő, amikor sikereinkre tekintünk. Jó és felelősségteljes, amikor kihívásokkal nézünk szembe" - tette hozzá.

A kormányfő felidézte, hogy ezer éves történelmünk során sikert és kihívást, jót és rosszat egyaránt mért az országra a sors. "A jót jól megélni, s a rosszat kivédeni: ez a történelem nagy leckéje. Ettől is, attól is erősek lettünk." Medgyessy Péter beszélt arról is, hogy Szent István ünnepén közösen emlékezünk a kalandozásokból megtért magyarok államalapítására.

Összetartó, erős ország ünnepel

Emlékeztetett arra: a Honfoglalás után csaknem egy évszázadra volt szükség, mire megértették az akkoriak, hogy a kalandozások kora véget ért. "Magyarország Szent Istvánnal megtért Európába. Bátorság kellett szembefordulni a múlttal. Bölcsesség kellett az új magyar államszervezet kiépítéséhez. Szent István népe rendelkezik ezekkel az erényekkel ma is."

Az elmúlt napok hordaléka azt erősítette meg a miniszterelnökben, hogy különös a felelősségünk a múlt és a jövő iránt, hibáinkból, kudarcainkból tanulunk; nemzeti emlékeinkből, kultúránkból pedig erőt merítünk. "Ma egy összetartó, erős és belső csillogására büszke magyar nemzet ünnepel. Kívánom, hogy ez az összetartás tegyen erőssé és megértővé bennünket, mutassa meg magyaroknak itthon és határon túl: szép és gazdag jövő előtt áll Magyarország" - mondta Medgyessy Péter, aki úgy zárta beszédét: hisz abban, hogy a magyarok képesek jósorsuk alakítására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?