Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Teniszpályára költözik a nemzet könyvtára?

2002.02.26. 07:20
A nemzet könyvtárában a dolgozók azt találgatják, vajon igaz-e, hogy az intézmény egy részét átköltöztetik egy most épülő ingatlanba, mivel az így felszabaduló épületrészekre a kormány tart igényt. A helyszűkében lévő OSZK igazgatója levélben nyugtatta kollégáit: várható változás, de az mindenki számára kedvező lesz.
Az Index értesülései szerint elképzelhető, hogy az Országos Széchényi Könyvtárat (OSZK) kiköltöztetik a felső szintekről, és a jelenlegi olvasótermek és a Könyvtári Intézet szintjeit kulturális kormányzati és reprezentációs célokra használják majd. A raktárak állítólag a helyükön maradnak, számos más részleget és az olvasótermeket egy közeli teniszpályára tervezett varaljai épületben helyeznek el.

Mindez a könyvtár folyosóin, és belső levelezési listáján beszédtéma. - Pedig ez alaptalan szóbeszéd, semmi konkrétumról nem tudunk beszámolni a könyvtár átalakításával kapcsolatban - válaszolta az Index értesülésére Rádi Ferenc, általános főigazgató helyettes. Hozzátette, eddig a könyvtár vezetése nem folytatott tárgyalásokat az átalakításokról.

A főigazgató a tervekről

Érdeklődésünk után a könyvtár főigazgatója, Monok István egy levelet írt a magyar könyvtárosok országos közösségének nyilvános listájára, melyben közli, hogy az OSZK szeretné magát jobban megmutatni, ehhez hely kell, akárcsak a szolgáltatások bővítéséhez is; jobb minőségű olvasóhelyek kialakítására is szükség van. Közölte: az OSZK modern szolgáltató akar lenni, és egyben múzeum is; az egyetemistákat, a hétköznapi érdeklődőt és tudományos kutatót is elégedetté szeretne tenni, ehhez ismét hely kell.

A jelzett gondok feloldására 1996-tol folyamatosan készülnek tervek - írta Monok István -, ma is küzdünk a több helyért, a többletforrásokért. Konkrét tervek születtek régebben is, és az elmúlt fel évben is zöldmezős beruházásról, más helyre költözésről, részbeni átalakulásról. Ezek közül most kettő került előtérbe, mindkettő a helyben maradásra és bővítésre épül. Ezeket a terveket egyeztetjük a fővárosi, a kerületi rendezései elképzelésekkel, a Budavári Palota rekonstrukciós terveivel.

A megállapodásra még várni kell, de az biztos: a nemzeti könyvtár többletforrásokhoz, több helyhez fog jutni. Az OSZK vezetését senki sem kerülte meg a tervekkel, és vannak viták is az elképzelések kapcsán.

Az Országos Széchényi Könyvtár keresztmetszete

Tudni vélik

A könyvtár egyik dolgozója úgy tudja, hogy a hír igaz: a VI. emeleti előadótermek, a teljes VII. szint az olvasótermekkel, a teljes VIII. szint a Könyvtári Intézettel - költözik.

A könyvtáros szerint az erről szóló dokumentumban szerepel, hogy "Az így felszabaduló terület kormányzati (kulturális) galéria és reprezentációs rendezvények céljait szolgálná". Információink szerint erről a tervezetről már tárgyalt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), és megállapodás született a költözést illetően, és belső hírek szerint az épületen belüli költözködés is megkezdődött már.

Az intézmény egy másik munkatársa szerint azért ilyen nagy a találgatás, mert az OSZK vezetői elfogadták a titoktartási kötelezettséget.

Már hosszú ideje több tervet melenget az NKÖM, egy teljesen új OSZK megépítésétől a jelenlegi épület részbeni bővítéséig. A tervek az OSZK vetőivel együtt készülnek. Az indok: az OSZK mára kinőtte magát, szűkös a raktárhely, illetve az olvasótér is bővítésre szorul.

Az NKÖM sajtóosztályán érdeklődésünkre azt közölték, hogy valóban szükség van felújításra, bővítésre, de arról szó sincs, hogy komplett részlegeket pakolnának ki. Egyelőre nincsenek konkrétumok, és részletesebb információt csak a könyvtár vezetése tud adni.

"Rabok tovább nem leszünk!"

- Annak érdekében, hogy kormányzati negyeddé váljék a várpalota, fokozatosan megpróbálják felszámolni a kulturális intézményeket - tájékoztatta az Indexet egy névtelenséget kérő könyvtáros. - A nemzeti könyvtárral kezdik. Amikor néhány évvel ezelőtt a néprajzi múzeum kormányzati kisajátításával próbálkoztak, a széleskörű szakmai tiltakozás visszarettentő hatású volt.

- Most várnak, hogy a választások után azt tegyenek majd a várpalotával, amit akarnak. Most, a nemzeti könyvtár esetében már nemcsak nem szólal meg egyetlen oszk-s sem, de már a szakma is hallgat. Itt tartunk. Nem igaz, amit a főigazgató írt, hogy az OSZK-nak kevés a helye: ellenkezőleg, olyan arányú leépítések voltak, hogy nagyon sok hely felszabadult. Raktári helyét kell csak bővítenie, azt pedig a mélyraktárral eleve meg tudja oldani, ehhez nem kell a költöztetés.

- Este van, fél kilenc. Ezeket a sorokat írva leszüremlik a VII. szinti előadóteremből (a volt "kápolnából"), ahogy az énekkar próbál. Ismétlik a refrént: "rabok tovább nem leszünk". Majdnem elsírtam magam: tudják, mit énekelnek? Tudják, kik ők ebben a pillanatban?

Az ünnepre kiderül?

A tervek megvalósítását akadályozza, hogy a palota egy része nem a minisztérium felügyelete alá tartozik, hanem a fővároshoz, továbbá biztonsági szempontból sem szerencsés egy funkciójában "vegyes" ház kialakítása. Az egyik könyvtáros szerint éppen ezek miatt nincs ok azt gondolni, hogy "gyors és megfontolatlan merénylet" készülne. Így egyenlőre nem tudni, hogy a könyvtár pontosan milyen "felállásban" ünnepli idén ősszel 200 éves fennállását.

Az OSZK
A nemzeti könyvtár az Országos Széchenyi Könyvtár. A könyvtár gyűjteménye a kulturális örökség része, ezért használatára az általánostól eltérő szabályok érvényesek. Feladata valamennyi köteles példány gyűjtése, megőrzése, szétosztása, a külföldön megjelent hungarikumok gyűjtése, feltárása, megőrzése, nemzeti bibliográfia készítése, kutatások végzése, védett értékek nyilvántartása, külföldre vitelének engedélyezése. Az Országos Széchenyi Könyvtárat a nyilvános könyvárveréseken meghirdetett könyvekre elővásárlási jog illeti meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!