Mátyás
-6 °C
1 °C

Őszi programot hirdetett Gyurcsány

2005.09.04. 19:01
Kampánynyitót tartott az MSZP. A középen álló szociáldemokráciáról, a populizmusról, az élet-halál harcról, a választásokról és az addig megvalósítandó programokról beszélt a kormányfő a szocialistáknak.

Új színek és új jelszavak jelentek meg a Magyar Szocialista Párt vasárnapi kampánynyitó rendezvényén. Simon Gábor, a párt választmányának elnöke a "populizmust és a politikai bóvlit az ésszel és a szívvel" szembeállító bevezetőjében kifejtette, hogy a 2006-os választáson azért kell a szocialistáknak nyerniük, hogy ne legyen egészpályás letámadás, ne lehessen telefonkönyvet cserélni, és hogy a privatizációról ne a szőlő valamint Joszip Tot jusson senki eszébe.

A rendezvényteremben Hiller István feleségének, Farkas Juliannának feltűnő sminkje keltett némi érdeklődést, odakint pedig a zserbótál körül csoportosultak többen. A figyelem aztán a kormányfő felé fordult, amikor a pódiumra lépett. Gyurcsány nem a napokban befejezett könyvét hanem néhány jegyzetet tartott a kezében.

Választási hangulat

A kormányfő azt mondta, először magyarok és demokraták vagyunk, csak azután szociáldemokraták, konzervatívok, és liberálisok. Ezek egymás nélkül nem léteznek, mondta.

Gyurcsány szerint nehéz kivonni magunkat a nyolc hónap múlva esedékes választások hangulata alól, és szerinte a parlamenti választás nem élet-halál kérdése.

Gyurcsány az ősz programjának nevezte, hogy folytatják azt a politikát, amelyet az utóbbi hónapokban elkezdtek. A kormányfő, mint mondta, az isten háta mögötti falvakban és a budapesti belvárosban elők hangját is hallja, akik azt mondják, hogy biztonságot és igazságot akarnak.

Állam bácsi

Gyurcsány szerint sokan vágynak arra, hogy "leüljenek egy kicsikét", hogy az állam megvédje őket, de ezzel szemben ő azt hirdeti, hogy összefogva küzdeni kell, és akkor "mi leszünk a jobbak". A miniszterelnök szerint az államnak csupán annyi a dolga, amennyit ők a 100 lépés programban meghirdettek.

"Először van, hogy megmondjuk, a következő öt évben milyen adópolitikára lehet számítani" - jelentette ki a kormányfő. Gyurcsány arra is felhívta háromszáz fős hallgatóságának a figyelmét, hogy az elmúlt 15 évben nem volt még olyan baloldali társadalompolitika, mint most.

'Magyarországon izgalmas és jó dolgok történnek" - jelentette ki a kormányfő, aki szerint nem a konzervativizmus a legnagyobb ellenfelük, hanem a populizmus. "A populizmus az általános alanyra hivatkozik, hogy bármit megtehessen", mondta. A demokrata viszont nem úgy viselkedik, mint a "kereskedelmi rádió délutáni kívánságműsora, amelyben mindent lehet kérni", mondta.

A nyikorgó szélkakas

Gyurcsány szélkakasnak nevezte azokat, akik egyszer "panelproliznak", máskor pedig beülnek egy miskolci panellakásban élő család asztalához. "Nem szélkakasokra van szükség, mert a szélkakas csak nyikorog" - mondta.

Hiller István szocialista pártelnök azt mondta, hogy Magyarországot nem fenyegeti külső veszély, a "világ legerősebb szövetségi rendszeréhez tartozik". Hiller szerint a választópolgárok "dehogy passzívak", sőt "bölcsek", "utálják a civakodást", és "nem négyéves ciklusokban élnek". A politikusoknak ezt kellene követniük, tette hozzá.