Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tömegoszlatási kisokos

2002.07.04. 17:40
Demokrácia ide, emberi jogok oda, szinte minden rendszerben időről időre előállnak olyan helyzetek, amikor a rossz helyen gyülekező polgárokat haza kell zavarni. Ilyenkor kerülnek elő a tömegoszlatás fejlett vagy kevésbé fejlett eszközei, amelyek skálája a kellemetlentől az életveszélyesig terjed.

1. fázis: a rendőri ütőfegyverek

A krízis első szakaszában, amikor még csak közrendőrök viaskodnak az illegális tüntetőkkel, a minden rendőr rendelkezésére álló ütőfegyver, vagyis a gumibot a fékentartás fő eszköze. A gumibot tulajdonképpen egy gumival burkolt fémrúd, amellyel anélkül lehet nagyot ütni, hogy maradandó károsodást okozna - elvileg. Speciális válfaja a tonfa, ez egy T alakú gumibot, segítségével furfangos és kiszolgáltatott helyzetbe kényszeríthető az ellenkező delikvens.

2. fázis: a vízágyú

A vízágyú Magyarországon kevéssé favorizált eszköze a rendőrségnek; igaz, eddig nem is nagyon volt rá szükség. Ahol nem áll rendelkezésre speciális rendőrségi jármű, ott a tűzoltóság eszközeit használják. Az eljárás hatásossága abban rejlik, hogy vizesnek lenni általában kényelmetlen, másrészt pedig a nagy erejű vízsugár a legelszántabb tüntetőt is leteríti.

3. fázis: a könnygáz

Ha a tüntetők, illetve zavargók vizesen és összeverve is maradni akarnak, a rendőrség arra kiképzett emberei előveszik a világszerte népszerű könnygázt. Könnygáz alatt általában a CS-gázt értjük, amely egyes önvédelmi gázsprékben is megtalálható. Nem keverendő össze azonban a "pepper gas" néven ismert bors-, vagy paprikakivonatból készült biofegyverrel; annak hatása elmarad a rendőrség által használt anyagtól.

A könnygáz alkalmazható gépkocsiból terítve, vagy különféle lövedékek segítségével. A könnygázgránátot általában a gépkarabélyra erősíthető toldalékból lövik ki. Hatása abban áll, hogy a gáznak kitett ember önkéntelenül is behunyja a szemét, s így harcképtelenné válik. Emellett a gáz erős váladékozást is előidéz, népiesen szólva az imént még daliás forradalmárnak taknya-nyála egybefolyik, ami legalábbis zsenáns, ezért szégyenlősen hazamennek.

4. fázis: a gumilövedék

Ha a tömeg a fentiek ellenére és után is ellenségesen lép fel, netán veszélyezteti a rendfenntartók testi épségét, a speciális egységek bevethetik a gumilövedékeket. Ezek a nagy kaliberű, gyermekökölnyi gumigolyók szintén a normál fegyverekből indíthatók, becsapódásuk heves fájdalmat, csonttörést, fejlövés esetén agyrázkódást vagy halált okozhat. Észak-Írországban és Izraelben nem ritka, hogy a gumilövedéket alkalmazó katonák fémtárgyakkal preparálják, illetve hegyesre faragják a lövedékeket, amelyek így csaknem biztosan életveszélyes sérülést okoznak.

Magyarországon ilyen eszköz nincs rendszeresítve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!