Erzsébet
1 °C
4 °C

Négyszáz milliárdról döntöttek Orbánék a választások óta

2002.05.14. 12:46
Emelte a nyugdíjakat, kidolgozta a 13. havi nyugdíj bevezetéséhez szükséges jogszabályokat, illetve döntött az állami földek eladásáról a távozó Orbán-kabinet a választások első fordulója óta. Így összesen több mint 400 milliárd forintot költött el virtuálisan veresége óta a kabinet.
Példátlan osztozkodás jellemzi a távozó Orbán kabinet utóbbi hetekben született döntéseit, melyeket saját, illetve legyőzőik programjának végrehajtására hivatkozva határoztak el a miniszterek. A vesztes első választási fordulót követő kormányülésen tájékoztatókat fogadott el a kabinet, valamint egy kétéves gazdaságfejlesztési csomagot, melynek végrehajtása már az új kabinet feladata lehet. A döntés eredményeképp 200-220 millió eurós EU-forráshoz juthatnánk, melynek a huszonöt százalékát, vagyis 12,5 milliárd forintot hazánknak kell előteremtenie.

Nyugdíjemelés a két forduló között

Egy héttel később, a két választási forduló közötti utolsó kormányülésen a kabinet döntött a nyugdíjak emeléséről. Varga Mihály pénzügyminiszter akkor tagadta, hogy kampányfogásról lenne szó, noha az emelésre amúgy törvény kötelezi a kabinetet. A kormány ekkor úgy döntött, januárig visszamenőleges hatállyal júniustól 4,5 százalékkal megemeli a nyugdíjakat, a szociális ellátásokat. A kormány a Pénzügyminisztérium előterjesztése alapján minderre összesen 73,8 milliárd forintot fordít. Az emelés 2,7 millió nyugdíjast, 500 ezer szociális ellátottat érint.

Bővebben: A nyugdíjemelés nem kampányfogás

Földárverésekről döntöttek

Már a választási vereséget követően határozott a kormány minden idők legjelentősebb földeladásáról. Nagyon különbözik az elgondolásunk, ezért nem szeretnénk megadni a következő kormánynak azt a lehetőséget, hogy megnyissa a földszerzés lehetőségét a szövetkezetek számára is - jelentette ki Orbán Viktor a kormány április 30-ai ülését követő tájékoztatón. A kabinet ugyanis az állami tulajdonú, több százezer hektárt kitevő földek azonnali versenytárgyalásra való kiírása mellett döntött. A miniszterelnök szerint ez a döntés teszi fel az i-re a pontot földügyben.

Az állami tulajdonban lévő földekre harminc napos határidővel írta ki a kormány a versenytárgyalásokat, amely már nagyon nehézzé teszi a hivatalba lépő kormánynak, hogy visszavonja vagy megmásítsa ezt a folyamatot. Orbán utalt arra is, hogy az előrehaladott tárgyalások megállítása biztos népszerűség vesztést jelentene Medgyessy Péter számára.

Bővebben: Orbán kész helyzetet teremt földügyben

Szociális csomag az ellenfél programjából

Nem egyeztetett a kabinet a jelenlegi ellenzékkel, mielőtt előkészítette a 13. havi nyugdíj bevezetéséhez szükséges jogszabály-módosításokat - közölte a kabinet egy héttel ezelőtti ülése utáni tájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő, hozzátéve, hogy erre nem is volt szükség, mert világosan kiolvasható a szocialisták programjából ez az elképzelés.

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter bejelentette: előkészítették a gyermekgondozási díj felső határának 83-ról 90 ezer forintra emelését, de döntöttek arról is, hogy ezt a jövőben nem két, hanem három évig folyósítanák. A 13. havi nyugdíj 130 milliárd forintot emésztene fel, ám a távozó kabinettel ellentétben fokozatosan tervezik bevezetni ezt a plusz juttatást, nem pedig egyszerre mindenkinek.. Ezen túl szükségesnek tartanák, hogy a gyermekek után járó adókedvezmény összege gyermekenként egymillió forintra növekedjen. Mindez éves szinten 188 milliárd forintos többletkiadást jelentene a költségvetésnek.

Bővebben: Kormánydöntés a 13. havi nyugdíjról

Államadóság harmadáron

Szintén a választási vereséget követően határoztak arról a távozó miniszterek, hogy eladják az orosz állammal szembeni magyar követelés egy részét: a 250 millió dolláros követelést harmincegy százalékos árfolyamon 77,5 millióért adták el egy osztrák banknak. A szocialisták azonnal össztűz alá vették a döntést, mert korábban 58 százalékos árfolyamon sikerült áruk beszerzésével csökkenteni az eredetileg 1,7 milliárd dollárra rugó orosz adósságot. A kormány jóváhagyta az ÁPV Rt. a tárgyban született döntését, de előzőleg napokig hallgattak arról, hogy az ő beleegyezésükkel történt a döntés.

Az utolsó ülésen még emelhetik a Diákhitelt

Valószínűleg a kabinet keddi ülésén döntés születik a diákhitel megemeléséről. A mai utolsó kormányülés elé kerül az a javaslat, amely a 2002/2003-as tanévtől kezdve 21 ezerről 25 ezer forintra módosítaná a diákhitel havonta felvehető összegét. Erre Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke a párt szombati választmányi ülésén is utalt.

Bővebben: Emelhetik a diákhitel összegét

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?