Viola
-5 °C
-2 °C

Erasmus tarol, Leonardo da Vinci kapaszkodik

2002.11.19. 07:12
Az ELTE skandinavisztika szakán az évfolyamonként kevesebb mint tíz diák közül szinte mindenki tanulhat külföldön, míg a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem (BMGE) 14 ezer diákja közül évente kétszáz hallgatónak adatik meg ez a lehetőség - derül ki a keddi Népszabadság írásából.
A legtöbb magyar diák az Erasmus-ösztöndíj segítségével tud néhány szemesztert külföldön hallgatni. Az Európai Bizottság oktatási együttműködési programjának részeként működő Erasmus diákmobilitási programban 1998 óta vesznek részt a magyar felsőoktatási intézmények. A Nagy-Britannián kívüli EU-tagállamok egyetemeire szóló ösztöndíjak jelentős hányadát adja az Erasmus, amelyet a Tempus Közalapítvány koordinál. A 2000/2001-es tanévben összesen 1996 magyar diák kapott Erasmus-ösztöndíjat.

Leonardóval külföldre

Az Erasmuson mellett a CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) regionális csereprogramon keresztül juthatnak ki a hallgatók a részt vevő kelet-közép-európai országok egyetemeire. Ennél a programnál jóval magasabb ösztöndíjat kapnak a hallgatók - Ausztriában például havi 940 eurót -, de évente alig több mint 200 diák juthat így külföldre. Szintén a Tempus Közalapítvány koordinálja a két éve működő Leonardo da Vinci-programot; a hallgatók 3-12 hónapos külföldi gyakorlatát támogatja, az utazás, szállás és megélhetés költségeit is tartalmazza - írja a Népszabadság.

Minél kisebb, annál szerencsésebb

A budapesti Iparművészeti Egyetem hallgatói mondhatják magukat a legszerencsésebbeknek a hazai felsőoktatási intézmények hallgatói közül - legalábbis, ami az ösztöndíjakat illeti. Közülük minden ötödik diák juthat ki külföldre. Ennél sokkal rosszabb az arány a többi intézményben. A Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem (BMGE) 14 ezer diákja közül évente 200-an tanulhatnak külföldön, az ELTE 20 ezer hallgatójára is csupán 400 ösztöndíj jut. A Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetemen (BKÁE) valamivel jobb a helyzet, az ötezer hallgatónak évente mintegy 300 ösztöndíjas helyet biztosítanak külföldi egyetemeken.

Minél kisebb az intézmény, kar vagy szak, annál nagyobb esélye van a hallgatónak egy ösztöndíjra. Az ELTE skandinavisztika szakán például az évfolyamonként kevesebb mint tíz diák közül szinte mindenki tanulhat külföldön -adja hírül a keddi Népszabadság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!