Munkanélküli bukkant fel Szombathelyen

2009.09.29. 10:37 Módosítva: 2009.09.29. 10:37

Kisebb szenzációt, illetve bonyodalmat okozott egy 46 éves férfi, amikor péntek délelőtt benyitott Szombathelyen az Állami Foglalkoztatási Közszolgáltató Nonprofit Kft. egyetlen megmaradt nyugat-magyarországi ügyfélszolgálatára, és állástalanként szerette volna regisztráltatni magát. Az ügyfélszolgálat vezetője az Indexnek így idézte fel a történteket:

– A férfi tört magyarsággal azt mondta, hogy ő autóipari szakember, két hete elveszített az állását, és azóta sem tudott elhelyezkedni. Mivel az öt éve hatalomban lévő Gyurcsány-kormány nagyívű gazdaságélénkítő programja miatt több mint másfél éve nem regisztráltunk egyetlen állástalant sem, kollégáink először valami kandikamerás felvételre gyanakodtak. Amikor kiderült, hogy a férfi nem viccel, némi problémát okozott, hogy a munkanélküliek regisztrációját végző gépet olyan régen nem kapcsoltuk be, hogy azon minden jelszó lejárt. Végül rendszergazda kollégáink megoldották a problémát, és az ügyfelet fel tudtuk venni a rendszerbe. Kiderült, hogy német állampolgár, aki az autóipart globálisan sújtó válság miatt veszítette el megélhetését, és mivel Európa-szerte ismert a magyar szociális ellátórendszer bőkezűsége, úgy döntött, hazánkban telepszik le.

090907-unemployed-hmed-9a.h2

Munkaerő-piaci szakemberek szerint a német férfi, Gerhard Sch. példáját sokan követhetik a következő hetekben nemcsak Németországból, hanem Ausztriából is. Nem csoda, hogy Vas megye több határmenti településén már kezdeményezték a schengeni csatlakozás után megnyitott határátkelők újbóli lezárást.