Szilárda
-4 °C
3 °C

Izgalommentes ötödik nap

2006.09.23. 03:48
Pénteken folytatódtak a bírósági tárgyalások, kilencven tüntető vettek előzetes letartóztatásba. Gyurcsány Berlinben töltötte a napot Angela Merkellel. A Fidesz kizárta soraiból Goró Oszkárt, aki részt vett a tévé ostromában. Hajós András a Hír Tv-ben a miniszterelnök lemondását követelte. A MIÉP ugyanezt szorgalmazta délutáni gyűlésén. A tüntetők petíciókat és nyilatkozatokat fogadtak el, majd a szónoklatokat követően éjfél után hazaszállingóztak.

A nap a csütörtök éjszakai események magyarázásával kezdődött. Elsőként a rendőrség magyarázkodott, miért nem vették őrizetbe tévészékház ostroma miatt körözött Budaházy Györgyöt, amikor felszólalt a Kossuth téren. Éjszaka erre még nem tudtak magyarázatot adni az Indexnek, péntek délre azonban megszületett az indoklás: "Ott, abban a közegben nem volt célszerű beavatkozni és kiemelni, más módon szerettük volna őt elfogni". A rendőrség egyébként ötszáz tüntetőt keres, közülük 44-et már beazonosítottak.

Izgalommentes ébredés

Pénteken kora reggel mintegy harminc tüntető ébredezett a budapesti Kossuth téren. A demonstrálók - elmondásuk szerint - egymást váltják a téren, hogy folyamatosan legyen ott valaki. Napközben folyamatosan érkeztek az élelmiszeradományok: egy magát magyarként hirdető üzletlánc egy raklapnyi ásványvizet, szolnoki gazdák 20 láda almát küldtek a tiltakozóknak, Alsónémediből pedig 20 zsák krumpli és némi házikolbász érkezett. Riporterünknek az egyik szervező azt mondta: olyan jó az ellátás, hogy lassan nem tudnak mit csinálni a sok kajával.

A reggeli izgalmakhoz tartozik még, hogy a kerítésen átugorva két fiatal szökött be a Nemzetbiztonsági Hivatal központjának udvarába. A két fiatalt később elengedték, mint mondták, csak pisilni akartak.

A nap egyetlen erőszakos cselekménye volt, amikor egy álarcot viselő ismeretlen betörte az MSZP csepeli irodájának üvegajtaját péntek délután, majd elmenekült.

Közvélemény-kutatók napjai

Újabb közvélemény-kutatásokat tettek közzé, először a Szonda-Ipsosét. A közvélemény-kutató felmérése alapján a lakosság 51 százaléka szerint Orbán Viktor hozzájárult az indulatok elszabadulásához, amikor a múlt héten népi ellenállásra buzdított. A közvélemény-kutató felmérése szerint a magyarok 57 százaléka szerint a politikusok eddig is hazudtak.

A Gallup budapesti vizsgálata szerint Demszky Gábor támogatottsága a biztos szavazók körében 48 százalékos, Tarlós Istváné 45 százalékos. A legfrissebb kutatás szerint a Fidesz nyerheti a budapesti pártlistás voksolást.

Tárgyalások: ítéletek és tévedések

Reggel újabb tüntetők tárgyalásai kezdődtek meg. Pénteken rendzavarás szabálysértése miatt állt bíróság elé az a három férfi, akikre szerda éjjel csaptak le a rendőrség kiemelőcsoportjai az Oktogon környékén. Több mint 90-en kerültek előzetes letartóztatásba.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte a Tilos Rádió két munkatársának 30 napos előzetes letartóztatását. A védelmüket Társaság a Szabadságjogokért látja el, ügyvédjük szerint téves gyanúsítás történt.

Újabb külföldi út

Gyurcsány Berlinben töltötte a napot, még reggel elutazott a német fővárosba. A kormányfő találkozott Angela Merkellel Berlinben. A jövő évi német európai uniós elnökségről, valamint európai politikai kérdésekről folytattak tárgyalásokat.

Lendvai Ildikó sajtótájékoztatón bemutatott egy felvételt, mellyen Goró Oszkár, a Fidelitas alelnöke, a párt XV. kerületi önkormányzati frakcióvezetője látható a közszolgálati televízió ostroma közben. Goró Oszkárt Fidesz és a Fidelitas is kizárta soraiból.

Lemondani vagy nem lemondani

Közben a tüntetőkön kívül is egyre többen a miniszterelnök lemondását szorgalmazzák. A HírTV műsorában személyesen szólította lemondásra Gyurcsány Ferencet Hajós András. Mint mondta, ő maga is tudja, mit jelent egy ország előtt megbukni, ő maga is bukott már meg tévéműsorral. Gyurcsánynak szerinte igenis személyes felelőssége van a történtekért, hazugságáért.

A Kossuth téren később az értékmegőrző egyesület felhívását, melyben kijelentik, hogy támogatják a tüntetést, és a kormány lemondását szorgalmazzák. A levelet többek között Balázs Fecó, Pataki Attila, Eperjes Károly, Fábry Sándor, illetve Grosics Gyula, Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó és Mészöly Kálmán egykori labdarúgó írták alá.

Perek is várnak Gyurcsány Ferencre, előbb a Fidesz jelenti be, hogy amit Gyurcsány Ferenc és a Gyurcsány-kormány tett az elmúlt években, az valószínű gazdasági bűncselekmény, ezért megvizsgálják büntető eljárás kezdeményezésének lehetőségét. Később már a tüntetők is úgy döntenek, büntetőfeljelentést tesznek. A feljelentést péntek este bocsátottak aláírásra a tüntetők elé, hogy azt utána eljuttassák a Legfőbb Ügyészséghez.

Petíció petíció hátán

Délután a MIÉP is tartott egy gyűlést, melyen többek között felszólalt Csurka István. A pártelnök szerint meg kell változtatni a rendszert, általános sztrájkot hirdetett és megalakítaná a Magyar Október Bizottságot.

A Kossuth téri tüntetők újabb és újabb petíciókat, nyilatkozatokat fogadnak el, egyesületeket és bizottságokat alakítanak. Kora délután a Parlamentbe akartak bejutni a demonstrálók képviselői, hogy Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének adhassanak át egy petíciót. Nem engedték be őket.

Később Sólyom Lászlónak írtak levelet, mert szerintük ő az egyetlen közjogi méltóság, aki képes lehet "az egyre mélyülő belpolitikai válság megállítására".

Este újabb nyilatkozatot fogadtak el, mely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány menesztését, az új politikai rendezés előkészítését tartalmazza. Ezen kívül kezdeményezik a nemzeti kerekasztal létrehozását, amelynek egyik oldalán a Forradalmi Nemzeti Bizottmány, a másikon pedig a parlamenti hatalom állna.

Éjfél előtt elkezdtek hazaszállingózni az emberek, éjjel egyre pedig alig 1500-an maradtak a téren. Néhányan még próbálják megénekeltetni a közönséget, de a többség inkább kisebb csoportokban álldogál, és beszéli meg az elmúlt napok eseményeit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!