Szilárda
-4 °C
2 °C

Öt órát kap a T. Házban az olaj-jelentés

2000.12.11. 17:04
Ezen a héten sem tárgyal a parlament arról az SZDSZ-es indítványról, hogy vizsgálóbizottság ellenőrizze a bankkonszolidációkat. Döntés született viszont a hétfői ülésen arról, arról, hogy mindössze ötórás időkeretben tárgyalnak a képviselők az olajbizottság jelentéstervezetéről, szerdán. Ezúttal sem támogatta az ellenzék, hogy különleges eljárásban tárgyaljanak a képviselői vagyonnyilatkozatot évenként kötelezővé tevő javaslatról, mert a szocialista és szabaddemokrata képviselők továbbra is azt várják Torgyán Józseftől, hogy haladéktalanul tisztázza magát.
Két éve minden parlamenti ülésnapon kezdeményezi a Szabad Demokraták képviselőcsoportja, hogy vizsgálóbizottság tárja fel a Postabank konszolidációjának körülményeit, illetve azt, hogy valóban szükséges volt-e a pénzintézet ilyen arányú feltőkésítése. Az Országgyűlés kormánypárti többsége ezúttal is leszavazta az indítványt. A szabad demokraták és a szocialisták viszont azt nem támogatták, hogy a házszabálytól eltérve tárgyalják azt a koalíciós indítványt, amely évenkénti nyilvános vagyonnyilatkozatra kötelezné a képviselőket.

Vaj a fejen vs. égő ház

Répássy Róbert
Répássy Róbert, a Fidesz helyettes frakcióvezetője ismét felvetette: aki nem támogatja a sürgős eljárást, illetve a törvénymódosítást, annak vaj van a fején. Kisebb felhördülést keltett az ülésteremben, amikor Répássy ,,a magyar választópolgárok nevében" kérte az ellenzék támogatását.

Csákabonyi Balázs szocialista képviselő viszont Répássy Róbert szokásosnál hangosabb felszólalására utalva kijelentette: az kiabál, akinek a háza ég. Leszögezte: a kétharmados többséget igénylő javaslatot hatpárti egyeztetés mellőzésével beadni nem volt szerencsés, mert ilyen módon az MSZP nem támogathatja ezt az elkapkodott, propaganda célokat szolgáló javaslatot.

Öt órában maximált vita az olajjelentésről

A parlament elnöke saját hatáskörében eljárva öt órás időkeretet határozott meg az olajbizottság jelentésének megtárgyalására. Ebből a Fidesznek 76, az MSZP-nek 82, a kisgazdáknak 43, az SZDSZ-nek 35, a MIÉP-nek 31, míg a függetlenek felszólalására 3 percnyi időkeret jut.

Az ügyrendi bizottság hétfő délutáni ülésén arról határozott, hogy az olajbizottság jelentése - attól függetlenül, hogy a bizottság december elseje óta nem létezik - előterjesztő nélkül is megtárgyalható a parlamentben. A jelentéshez csatolt határozati javaslat azonban csak akkor szerepelhet a plenáris ülésen, ha a Ház hozzájárul a házszabálytól való eltéréshez.

Schlecht Csaba, tehenek, Alfa TV

Kiss Zoltán szabaddemokrata frakcióvezető-helyettes annak a véleményének adott hangot, hogy a Fidesz koalíciós partnereivel nem törekszik még csak tisztakezűnek látszani sem. Példaként Schlett Csaba köztartozásokkal terhelt cégeinek eladási ügyeit, Torgyán József villaépítését, illetve az Agrárinnovációs Kht.-nek nyújtott támogatásokat említette.

Dr. kis Zoltán
Kiss hozzátette: a közpénzek elherdálásának jele az is, ha egy meg sem tartott Fradi-rendezvényt negyvenmillióval támogat az agrártárca. A minisztérium e mellett arra is jelentős összeget fordított, hogy egy fradi-vezető téeszétől száz tehenet vásároljon, melyet azután Ukrajnába szállítottak a tárca ajándékaként. Tudomása szerint köztartozásokkal terhelt cégek kapnak támogatást csak azért, mert székhelyük Torgyán választókörzetében Mátészalkán vannak.

Torgyán közölte a képviselő tegyen feljelentést, ha valamit nem tart rendjén valónak, de ne rágalmazzon. Ellenpéldákként Torgyán azt említette, hogy Baja Ferenc minisztersége idején 290 milliót kapott az SZDSZ-hez közeli Alfa Tv a környezetvédelmi tárcától. Hol ez a pénz és hol ez a tévé? - tette fel a kérdést a miniszter.

Leszögezte, különben Ligetvári minisztersége alatt a Népszabadság is 4,5 milliót kapott, 3 milliót a Magyar Hírlap, és 750 ezret a Blikk. (A Blikk korábban cáfolta, hogy támogatást kapott volna a KÖM-től, szerintük mindössze annyi történt, hogy a zöld tárca is hirdetett a bulvárlapban - a szerk.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!