Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ötpárti szkander a parlamentről

2006.05.09. 20:51
Az alelnökök számáról, a parlamenti ülésrendről és az alakuló ülés napirendjéről egyeztek meg a pártok a keddi tárgyaláson. A bizottsági helyekről várhatóan a jövő héten döntenek.

Az Országgyűlésnek két alelnöke lesz, egyikükre a kormányoldal, másikukra az ellenzék tesz javaslatot, az öt Országgyűlésbe jutott párt kedd esti megállapodása szerint, tudta meg az MTI a pártok egyeztetéséről távozó politikusaitól.

A jövő héten folytatják

A pártok képviselői megegyeztek abban is, hogy az alelnökök végleges létszámát a bizottsági szerkezetről szóló megállapodás részeként, később állapítják meg.

Az ülésrend kérdésében a pártok arról állapodtak meg, hogy a kormányoldalhoz legközelebb az MDF, majd a Fidesz és a KDNP foglal helyet. Az ülésrenddel a Fidesz és a KDNP nem ért egyet, ugyanakkor tudomásul veszi. A megállapodást a tervek szerint szerdán délután három órakor írják alá.

A bizottságokról nem esett szó, várhatóan a jövő hét végén tárgyalnak majd a kérdésről. Az MTI információi szerint a pártok kivétel nélkül elfogadták és támogatták azt a javaslatot, amelyet az Országgyűlés főtitkársága tett az alakuló ülés napirendjére vonatkozóan.

Szkanderre emlékeztette

Eörsi Mátyás szabad demokrata ügyvivő úgy fogalmazott, hogy a tárgyalás kicsit a szkanderra emlékeztette. A tárgyalások szünetében megfogalmazott véleménye szerint a Fidesz és a KDNP nem akart megállapodni. "Kilencven óta még soha nem fordult elő, hogy a parlament alakuló ülésének a részleteiről ne sikerült volna megállapodni. Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy az ellenzék úgy érzi, most bebizonyítja, hogy annyira szörnyűségesek a kormánypártok, hogy most először nem lehet megállapodni" - mondta.

Felmerült például, hogy legyen több ellenzéki alelnök, mint kormánypárti. A liberális politikus ezt elfogadhatatlannak nevezte ugyanúgy, mint Deutsch-Für Tamás felvetését, hogy a Fidesz adja a házelnököt. "Ez csak azt mutatja, hogy mennyire abszurd ötletek is felmerülnek" - mondta, hozzátéve, hogy amíg ilyen javaslatok vannak, addig nehézkes a megállapodás.