Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Se szakértői kormány, se nagykoalíció nem lesz

2006.10.05. 14:46
Nem hozott eredményt a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett ötpárti tárgyalás, amelynek témája egy esetleges szakértői kormány létrehozása lett volna. A megbeszélésre nem ment el az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetője.

„Nem kell a szakértői kormánytól félni, hisz nem fog fájni” – mondta Navracsics Tibor, miután kiderült, a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett ötpárti találkozóra nem ment el az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetője.

Úgy látszik, a nyilvánosságot jobban érdekli a szakértői kormány, mint a kormánypártokat – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Navracsics sajnálatát fejezte ki, hogy Lendvai Ildikó nem fogadta el meghívásukat. Az MSZP frakcióvezető-asszonyának szánt virágcsokrot így a Népszava újságírónője kapta meg Navracsicstól.


Fotó: Huszti István

Navracsics Tibor kifogásolta, hogy Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke és frakcióvezetője nem is válaszolt a Fidesz megkeresésére. Közlése szerint Horn Gábor a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára küldött választ, a Fidesz viszont nem államtitkárokat hívott a megbeszélésre.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a tanácskozás után közölte: a jelenlegi politikai viszonyok között nincs esély nagykoalícióra, a demokrata fórum ugyanis a Fidesz által kezdeményezett megbeszélést nagykoalíciós tárgyalásnak tekintette volna. Herényi reményét fejezte, ki hogy a holnapi bizalmi szavazás véget vethet a kínos belpolitika válságnak.

Semjén Zsolt, a kereszténydemokraták elnöke elismételte azt az általa már többször hangoztatott véleményt, hogy Magyarország erkölcsi, gazdasági, politikai, és pénzügyi válságban van. Meggyőződése szerint a válságból kivezető egyetlen lehetőség a szakértői kormány létrehozása, amelynek nem pártpolitikusok, nem jobb vagy a baloldal szekértáborához tartozó személyek lennének a tagjai.