Dániel, Daniella
17 °C
30 °C

Ötszörös fejlettségi különbség Kelet- és Nyugat-Magyarország között

2000.11.22. 15:31
A területfejlesztési tanácsokban politikusok ülnek és nem szakemberek - kifogásolta Lamperth Mónika (MSZP) Torgyán József önkormányzati bizottsági meghallgatásán. A miniszter úgy gondolja, hogy ez a gyakorlat nem helyteleníthető. Az ellenzék szerint további probléma az is, hogy ezek a politikusok nem konzultálnak rendszeresen a minisztériumokkal. Torgyán József elmondta, hogy a koalíció megkötésénél az önkormányzatokat is szerette volna az FVM hatáskörébe vonni, de ezt az elképzelését nem tudta megvalósítani.
Az önkormányzatok nagy része a működési költségeit sem tudja fedezni, a felzárkóztatási programokból pedig önhibájukon kívül maradnak ki - vélekedett az ellenzék Torgyán József beszámolójára reagálva. Gyárfás Ildikó a Központi Statisztikai Hivatal legújabb adataira hivatkozott, amely szerint ötszörös a fejlettségi különbség Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megye között.

A minisztérium írásos beszámolója is megemlíti, hogy a terület- és településrendezés kötelezettsége nagy teher a kisebb önkormányzatok számára, ezért szükségesnek tartják a kormányzati támogatást, illetve olyan feltételrendszer kialakítását, amely ösztönzi a képviselőtestületeket törvényben előírt feladataik teljesítésére. 1999-től a hátrányos helyzetű települések is pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra a vidékfejlesztési célelőirányzatból.

A kiemelt területrendezési tervek között szerepel a Budapesti Agglomeráció területrendezési terve, amit jövő év közepén akar elfogadtatni a minisztérium. A beszámoló szerint meg kell találni az összhangot a Főváros ,,saját szempontjait érvényesítő elképzelései" és az agglomerációs települések tervei között.

A hátrányos helyzetű megyék támogatása

A hátrányos helyzetű megyék (BAZ, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg) állami többlettámogatásban részesültek az 1997-1999 közötti időszakban. A támogatás összege 27 milliárd forint, amit a megyék ítéltek oda több mint 7600 pályázatra. Ebből az összegből 155 milliárd forintnyi beruházás valósult meg és 15 600 új munkahely jött létre - áll az FVM beszámolójában.

Önkormányzati csődhullám?

A Gazdaságkutató Intézet (GKI) 2000 nyarán készített felmérése megállapítja, hogy az önkormányzatoknak nemhogy fejlesztésre nem futja, de működésükhöz is hitelt kell felvenniük. Gondot jelent az is, hogy a Pénzügyminisztérium évről évre a valósnál alacsonyabb inflációval számol, és ehhez köti a költségvetési számokat. Az idei évre például 6-7 százalékot jósoltak, ehhez képest várhatóan 8,7 százalék lesz a pénzromlás mértéke, amely ilyen nagy összegeknél már komoly hiányt jelent.

A válságos helyzetből az uniós csatlakozás jelentheti a kiutat, hiszen az EU-ban alapvető követelmény, hogy a regionális szféra a központi költségvetéshez mérten a Magyarországinál jelentősebb vagyonnal rendelkezzen.