Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Otthonteremtés pluszt és áfacsökkentést hirdet Orbán

2006.02.05. 14:56
Orbán Viktor Otthonteremtés Plusz címmel programot hirdetett válaszul az Európai Unió áfacsökkentésre vonatkozó döntésére. Ennek értelmében a Fidesz elnöke azt javasolja, hogy a magánlakások felújításának és a szociális lakások építésének áfája a legalacsonyabbra, 5 százalékra csökkenjen.

A Fidesz elnöke vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján radikális áfacsökkentést javasolt a magánlakások felújítása, és a szociális lakások építése esetén. A Fidesz által Otthonteremtés Plusznak elnevetett program az Európai Unió legutóbbi, az áfa csökkentésére vonatkozó döntésére válaszul született. Orbán Viktor a Szabad Európa Központ nevű szervezettel közösen megállapította, hogy az Európai Unió áfa-ügyben hozott új szabályai a tagországok számára kedvező módosítások.

Erőteljes növekedési pálya

A lakások nem lesznek olcsóbbak
A GKI Gazdaságkutató Rt. legutóbbi, január végi közleménye szerint a 2006. januárjától hatályos áfa-csökkentés hatása nem érvényesül az ingatlanárakban. A kereslet-kínálat viszonyát, a piaci szereplők jövőbeli terveit mutató fővárosi ingatlanpiaci index 2005 utolsó negyedévében mínusz 21,4-es értéket mutatott. Ez az érték lényegében azonos az elmúlt egy évben mérttel. A megkérdezettek továbbra is a lakáspiac kilátásait ítélik meg legkedvezőtlenebbül, a legoptimistábban pedig az üzlethelyiségek piacáról nyilatkoztak.

Brüsszel jelenleg hat kategóriában engedélyezi az egyes tagországoknak, hogy a magasabb áfakulcsról a legalacsonyabbra soroljon egyes szolgáltatásokat. Ezek a kategóriák a magánlakások felújítása és javítása, a kisebb javítási szolgáltatások, a magánháztartásokban történő ablaktisztítás és takarítás, a szociális célú lakásépítés, a házigondozói szolgálat, és a fodrászat. "Mindenki tudja, hogy a magyar gazdaság bajban van, erre a mi válaszunk, hogy erőteljes növekedési pályára állítsuk az országot" - mondta a Fidesz elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Megítélése szerint az építési szektorban egyébként is jellemző volt az "áfaelkerülés", a most javasolt szabályozás "fehérítené" a gazdaságot. A Fidesz javaslata szerint "a két - húsz százalékban levő - szolgáltatást vigyük le 5 százalékra, ami 15 százalékpontos adócsökkentés" - mondta Orbán Viktor az Otthonteremtés Plusznak nevezett programjáról, amelyet a párt a legközelebbi parlamenti ülésnapon tervezet formájában nyújt be az országgyűlésnek.

Hasznos tevékenységek

A Fidesz elnöke szerint ezzel a programmal csökkenteni lehetne az otthonteremtés költségeit úgy, hogy mindez ne többletkiadást, hanem bevételt hozzon a költségvetésnek. Orbán annak a reményének adott hangot, hogy a koalíció pártpolitikai okokból nem gördít akadályt a törvény elfogadása elé. Elmondása szerint a javaslat célja pártérdekek felett áll, a kormánykoalíciónak tehát érdekében áll támogatni az indítványt.

Orbán utalt arra is, hogy Csehországban a luxuslakás-építéseket leszámítva minden lakásépítés társadalmilag hasznos tevékenységnek minősül. A Fidesz elnöke szolidaritási és emberbaráti okokkal magyarázta a javaslatukat, és azt kéri a kormánytól, hogy ezt a döntést március 31-ig terjessze az Európai Unió elé, és április elsejéig vezesse be.  • Vennék
  • Hírek