Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Újabb otthon szülő nő került kórházba

2007.10.30. 08:51
Újabb otthon szülő nőt kellett keddre virradóra kórházba szállítani a fővárosban, erősítette meg az MTI információját az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az anyát és újszülöttet a Geréb Ágnes által alapított Napvilág szülőotthonból vitték be, mindketten jól vannak, közölte a Független Hírügynökség.

Otthon szülésnél fellépő szövődmény miatt szállították kórházba egy anyát és gyermekét kedd hajnalban, közölte az MTI kérdésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A mentőket egy kórházhoz közeli helyszínhez riasztották, ezért gyorsan be tudták szállítani az anyát és gyermekét. A kedd hajnalban beszállított újszülött és a sok vért vesztett kismama már jól vannak - közölték a kórházban.

A Független Hírügynökségnek a kórházban megerősítették, hogy a Geréb Ágnes által alapított Napvilág szülőotthonból kellett kedd hajnalban beszállítani a kismamát a János kórházba, mert szülés közben nagy vérveszteséget szenvedett.

Az otthon szüléseket végző Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla pénteken három évre eltiltotta hivatása gyakorlásától egy még 2000-ben lezajlott otthonszülés miatt. A bíróság szerint a szülészorvos akkor megsértette a foglalkozási szabályokat.

Másfél hónap alatt a keddi már a harmadik eset, amikor otthon szülés közben komplikáció lépett fel, és a kismamát kórházba kellett szállítani. A szeptember közepén történt esetnél egy 35 éves nyíregyházi nő a XII. kerületi Napvilág szülőotthonban akarta világra hozni gyermekét. A szülés komplikációmentesen indult, egészen addig, amíg a kisbaba válla el nem akadt a szülőcsatornában.

A szülést vezető Geréb Ágnes és a többi segédkező nem tudták kiszabadítani a babát, ezért mentőt hívtak. A mentő a 2 percnyire lévő János Kórházba szállította az anyát és magzatát - de a gyermeket már nem tudták megmenteni. Az ügyben a rendőrség eljárást indított. Szakértőket vontak be azért, hogy ők állapítsák meg, felelős-e valaki az újszülött haláláért.

Négy napja szombat hajnalban a Jahn Ferenc Kórházba szállítottak otthonról egy másik kismamát, aki szintén otthon akarta világra hozni gyermekét, de a szülés közben annyi vért veszített, hogy mentőt kellett hívni.

A kórház orvosai szerint a vérveszteség miatt a kismama életveszélyben volt. A kórházi kezelésnek köszönhetően a kismama és újszülöttje kedd reggel már elhagyhatta az intézményt.

A kórház korábban azt közölte, a mentők a kiérkezéskor szaksegítséget az erősen kivérzett asszony mellett nem láttak, s mivel a szombati otthon szülés körülményei nem kellően tisztázottak, felmerülhet a szülésnél esetlegesen közreműködő szakszemélyzet felelőssége is.

A család arra hivatkozott, hogy két bába is jelen volt a szülésnél, és bár nem volt életveszély, az ő tanácsukra hívtak mentőt. Gerő Gábor főigazgató kedden e-mailben tájékoztatta a Független Hírügynökséget arról, hogy a kórház ismeretlen ismeretlen tettes(ek) ellen feljelentést tett a rendőrségen.

Az eset kapcsán szakmai vita bontakozott ki, miközben az Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta, hogy a közeljövőben szabályozni fogja az otthon szülések szakmai és finanszírozási kérdéseit, mivel Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között hozzák világra gyermeküket az otthon szülő anyák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!