Jusztina
3 °C
16 °C

Újabb otthon szülő nő került kórházba

2007.10.30. 08:51
Újabb otthon szülő nőt kellett keddre virradóra kórházba szállítani a fővárosban, erősítette meg az MTI információját az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Az anyát és újszülöttet a Geréb Ágnes által alapított Napvilág szülőotthonból vitték be, mindketten jól vannak, közölte a Független Hírügynökség.

Otthon szülésnél fellépő szövődmény miatt szállították kórházba egy anyát és gyermekét kedd hajnalban, közölte az MTI kérdésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A mentőket egy kórházhoz közeli helyszínhez riasztották, ezért gyorsan be tudták szállítani az anyát és gyermekét. A kedd hajnalban beszállított újszülött és a sok vért vesztett kismama már jól vannak - közölték a kórházban.

A Független Hírügynökségnek a kórházban megerősítették, hogy a Geréb Ágnes által alapított Napvilág szülőotthonból kellett kedd hajnalban beszállítani a kismamát a János kórházba, mert szülés közben nagy vérveszteséget szenvedett.

Az otthon szüléseket végző Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla pénteken három évre eltiltotta hivatása gyakorlásától egy még 2000-ben lezajlott otthonszülés miatt. A bíróság szerint a szülészorvos akkor megsértette a foglalkozási szabályokat.

Másfél hónap alatt a keddi már a harmadik eset, amikor otthon szülés közben komplikáció lépett fel, és a kismamát kórházba kellett szállítani. A szeptember közepén történt esetnél egy 35 éves nyíregyházi nő a XII. kerületi Napvilág szülőotthonban akarta világra hozni gyermekét. A szülés komplikációmentesen indult, egészen addig, amíg a kisbaba válla el nem akadt a szülőcsatornában.

A szülést vezető Geréb Ágnes és a többi segédkező nem tudták kiszabadítani a babát, ezért mentőt hívtak. A mentő a 2 percnyire lévő János Kórházba szállította az anyát és magzatát - de a gyermeket már nem tudták megmenteni. Az ügyben a rendőrség eljárást indított. Szakértőket vontak be azért, hogy ők állapítsák meg, felelős-e valaki az újszülött haláláért.

Négy napja szombat hajnalban a Jahn Ferenc Kórházba szállítottak otthonról egy másik kismamát, aki szintén otthon akarta világra hozni gyermekét, de a szülés közben annyi vért veszített, hogy mentőt kellett hívni.

A kórház orvosai szerint a vérveszteség miatt a kismama életveszélyben volt. A kórházi kezelésnek köszönhetően a kismama és újszülöttje kedd reggel már elhagyhatta az intézményt.

A kórház korábban azt közölte, a mentők a kiérkezéskor szaksegítséget az erősen kivérzett asszony mellett nem láttak, s mivel a szombati otthon szülés körülményei nem kellően tisztázottak, felmerülhet a szülésnél esetlegesen közreműködő szakszemélyzet felelőssége is.

A család arra hivatkozott, hogy két bába is jelen volt a szülésnél, és bár nem volt életveszély, az ő tanácsukra hívtak mentőt. Gerő Gábor főigazgató kedden e-mailben tájékoztatta a Független Hírügynökséget arról, hogy a kórház ismeretlen ismeretlen tettes(ek) ellen feljelentést tett a rendőrségen.

Az eset kapcsán szakmai vita bontakozott ki, miközben az Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta, hogy a közeljövőben szabályozni fogja az otthon szülések szakmai és finanszírozási kérdéseit, mivel Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között hozzák világra gyermeküket az otthon szülő anyák.