Szabina
2 °C
15 °C

Mesterlövészek posztolnak a tetőkön október 23-án

2006.10.16. 22:26
Ezerkétszáz rendőr vigyázza majd az 1956-os forradalom évfordulójára Magyarországra látogató három király, 18 államfő és hat kormányfő biztonságát. A házak tetején mesterlövészek posztolnak majd, helikopterek köröznek az utak fölött, a tilosban parkoló autókat elszállítják. Az útlezárások miatt amúgy sem lesz érdemes autóval elindulni sehova október 23-a környékén.

Utoljára az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet 1994-es budapesti csúcstalálkozóján volt akkora biztonsági készültség Budapesten, mint lesz idén október 23-a környékén.

Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára 3 uralkodó, 18 államfő, hat kormányfő, valamint számos miniszter érkezik. Stílszerűen összesen 56 magas rangú külföldi vendég védelméről kell gondoskodnia a magyar hatóságoknak.

Lezárnak mindent

Semmi jelképes nincs benne, de azért megemlítjük: 56-odikként éppen Szergej Mironov, orosz felsőházi elnök jelezte vissza részvételét a magyarországi meghívásra. Magyarországra jön többek között a spanyol és a norvég király, az osztrák köztársasági elnök, a NATO főtitkára és az Európai Bizottság elnöke is.

Az ünnepségek és az államfők biztonságára 1200 rendőr vigyáz majd. Több helyszínen a házak tetején mesterlövészek figyelnek majd, a tilos helyen várakozó autókat pedig elszállítják (az autósoknak ilyenkor nemcsak a büntetés díját, de a szállítás költségét is meg kell fizetniük). Légtérzárat is elrendelnek, a biztosított útvonalak felett pedig helikopterek járőröznek majd.

Mint a diplomáciai nagyüzem idején szokásos, a budapestieknek komoly forgalomkorlátozásokra kell ismét felkészülniük. Aki október 22-23-án indulna vagy érkezne a Ferihegyi repülőtérre, számoljon azzal, hogy a repülőtéri útnak előbb a bevezető, majd a kivezető szakasza lesz lezárva. Komoly forgalomkorlátozások várhatók az ünnepségek helyszínén, így a rakpartokon, a Kossuth térnél, a Felvonulási téren, a Corvin köznél és az Andrássy úton is.

A legnagyobb kérdés az, mi lesz a Kossuth téren. A hivatalos program szerint október 23-án itt tartanák a zászlófelvonást. Bár erre a napra a kormány is lefoglalta a teret, a több hete tüntető Nemzeti Bizottság 2006-nak október 25-ig, a Fidesznek pedig október 23-ig van engedélye a téren rendezvényt tartani. Ilyen esetekben a rendőrség felosztja a területet és a a szervezőknek egymással kell megegyezniük.

Bizonytalan a Kossuth tér programja

„A Kossuth tér biztonsági helyzete egyelőre rendezetlen”, imondta egy háttérbeszélgetésen Szabó Ferenc, a Köztársasági Őrezred parancsnoka. Hétfőn tárgyalás kezdődött a téren demonstráló szervezetek és a Miniszterelnöki Hivatal között a tér használatáról, de az egyeztetés lassan halad. A Fidesz kedden jelenti be, hol kívánja megtartani október 23-i megemlékezését.

Ahhoz, hogy ott egy állami ünnepen szavatolni lehessen a külföldi vendégek biztonságát, tüzetesen át kellene vizsgálni az egész teret, minden robbanó és gyúlékony anyagot el kellene távolítani onnan. Lehetővé kellene tenni azt is, hogy a védett vendégek 50-70 méteres körzetébe csak átvizsgált látogató juthasson – mondta a dandártábornok.

Arról egyelőre hivatalosan nem tudtak választ adni, hogy a biztosítás mennyibe fog kerülni. A rendőrségnek természetesen van biztonsági költségvetése, nehéz azonban kiszámolni, hogy az 1200 rendőr közül hányan fognak rendes- és hányan többletszolgálatot adni.