Alfréd
-2 °C
2 °C

Repülő ember a színesben vibráló Parlamentnél

2006.10.20. 13:18
Hogyan ünnepeljük 1956-ot, és egyáltalán kitől fogadjuk el, hogy 56-ról megemlékezzen nekünk? Mikor vibrál pirosban a Parlament, miért repül a bácsi a levegőben egy magyar zászlóval, vigyünk-e golyóálló mellényt az állami lobogó ünnepélyes felvonására? Az Index évfordulós programajánlója.


Ha Ön hősiesen harcolt 1956-ban, esetleg vegye át az Önt megillető Szabadság hőse jubileumi emlékérmét az illetékes önkormányzatnál. Szabadság hőse emlékérmek átadása október 20-23.


A Nagykörúton vigyázzon, milyen villamosra száll fel. A jegye csak a Combinóra vagy a Ganzra lesz érvényes, az 1956-ban gyártott szerelvényre nem. A villamosról fiatalok osztogatják a Forradalmi kalauzt. Forradalmi villamos a 4-6-os villamos vonalán, október 20-23. 9–12 és 16–19 óra között

Tájékozódjon a Corvin mozi mögött a történelmi előzményekről, ahol az 50 évvel ezelőtti poznani munkáslázadást élheti át „a legkorszerűbb multimédiás látvány” és a világhírű lengyel Teatr 8 dnia utcaszínházi társulat segítségével. Lengyel térszínházi előadás a Corvin projekt területén, október 21-22. 19 óra


Nézze meg, hogyan éltek őseink az ötvenes években: hogy állt rajtuk a lódenkabát, milyen volt a Pobjeda hátsó ülésén, milyen enteriőrben olvasták a Szabad Népet, milyen konyhaasztalnál szívták az Ötéves Tervet, és amikor ebből az egészből elegük lett, villamos helyett milyen páncélvastagságú tankokra kapaszkodtak fel az utcán.
Nyitott Múzeum 56 a Corvin köz mögött a Kisfaludy utcában és a Városháza parkban október 21-23. 10 – 19 óráig

Ha a Szabadság, szerelem szereplőválogatásán kiesett a rostán, most oldalágon kap még egy esélyt egy kisköltségvetésű moziban. Lépjen be egy 1956-os témájú film szabadtéri díszletébe, ugráljon tankok és harci járművek között, bújjon a barikád mögé, barátnőjét képzelje nyugodtan Dobó Katának. A produkcióját megkapja DVD-n, és otthon megmutathatja a családnak is.
Diákcsoportok saját történelmi kisjátékfilmjeiket forgathatják le a Nyitott Múzeumban a Corvin köz mögött a Kisfaludy utcában, október 21-23. 10 – 19 óráig


Először nézze meg Pestről, hogy mutat piros-fehér-zöldben a budai rakpart. Aztán menjen közelebb, és szemlélje meg, milyen sokszínű is a nemzeti szín. Az Erzsébet híd és a Margit híd között 2 kilométer hosszú gigantikus Szabadság szalagot feszítenek ki, amely 300 nagyméretű plakátból áll. Szabadság szalag a budai rakparton, október 21- 23.

Sétáljon az Andrássy úton 56-os élőképek, forradalmárnak öltözött színészek, korabeli járművek között, nyomogassa fényképezőgépét abban a boldog tudatban, hogy amit lát, az a múlt, Ön pedig már a demokratikus Magyarország polgára, békében és jólétben él. Ne hergelje az élő szoborként meredő művészeket, mert a nyakukban lógó PPS-géppisztolyokkal még most is nagyot lehet ütni.
Az Emlékezés útja az Andrássy út Oktogon-Izabella utca közötti szakaszán, október 22– 23. 10–16 óra

Ha az utcán nem látott elég tankot és régi autót, menjen el a Hadtörténeti Múzeumba is. A múzeum az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójáról négy teremben összesen 400 négyzetméteren emlékezik meg.
Köszönet a szabadság hőseinek” — állandó kiállítás a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban , október 22. 10 óra

Öltözzön szmokingba, és menjen el a Magyar Állami Operaház díszelőadására. Hallgassa meg Sólyom László beszédét, figyelje meg Gyurcsány Ferenc arcának rezdüléseit, és keresse a nézők között a Fidesz vezetőit, akik amúgy nem ünnepelnek együtt a kormányfővel, ha beszédet mond valahol.
Díszelőadás a Magyar Állami Operaházban, október 22. vasárnap 18.30 óra

Ne aggódjon, ha úgy látja, hogy a Parlament narancssárga, piros vagy kék színben vibrál: ez nem feltétlenül az Ön által fogyasztott tudatmódosító szerek vagy a patikán kívül vásárolt, hamisított gyógyszerek hatása. A Rudas-fürdőből és a népszerű partyhelyekről Budapest utcáira szabadult vj-k nagy teljesítményű fényvető ágyukkal festik be az Országházat.
Ünnepi díszkivilágítás a Parlamentnél este 6 órától hajnali 1-ig, október 22-23. 18–1 óráig


Feltételezzük, hogy a világért sem hagyná ki az állami lobogó ünnepélyes felvonását a Kossuth téren. Ide azonban csak akkor mehet el, ha meghívót kapott az eseményre. Így sem árt azonban az óvatosság. Indulás előtt szórja ki a zsebeiben maradt plasztikbomba-reszeléket, kihúzhatós viperáját pedig tegye vissza a szekrénybe. Vegyen fel húgyálló gumicsizmát, és saját védelme érdekében lehetőleg öltsön golyóálló mellényt is. Arca ne ránduljon görcsbe, amikor fülhallgatós biztonsági emberek vizsgálják át a kordonnál. Ha szeretné megélni az 51. évfordulót is, ne tegyen hirtelen mozdulatokat, és ne próbáljon autogrammot kérni a spanyol királytól. A Himnusz közben fél szemmel figyelje a tetőkön a mesterlövészek puskacsövének mozgását. Állami lobogó felvonása a Kossuth téren, október 23. hétfő 10 óra


Figyelje a híreket, hogy a parlament felsőházi termében elfogadandó Budapest 56 Szabadság Nyilatkozat milyen, a mának szóló üzenetet hordoz. Ha rádión követi az eseményeket, Gyurcsány Ferenc beszéde mellé hallja oda azt a nagy csendet is, amely az eseményt bojkottáló fideszesek hiányára utal.
Budapest 56 Szabadság Nyilatkozat elfogadása a Parlamentben, október 23. 11 óra


Ha Budapesten élő rokonainak vinne élelmet vidékről, készüljön fel rá, nem biztos, hogy be fog jutni a városba. A Lelkiismeret 88 Egyesület ugyanis blokádot akar vonni október 23-án Budapest köré. Hallgasson a lelkiismeretére.

Mi lenne, ha a Nagy Imre szobornál, majd a 301-es parcellánál idén nem a „tisztelet és megemlékezés” virágait helyeznék el, hanem az 50. évforduló alkalmából elkerülnék ezt a súlyos közhelyet, s csak egyszerűen koszorúznának?
Koszorúzás a Nagy Imre szobornál, október 23. 13.30-kor, koszorúzás a 301-es parcellában 14.30-15 óráig


A koszorúzás után tegye fel magának a „pártoskodás kontra nemzeti egység 1956 évfordulóján” , a „kitől fogadom el, hogy 1956-ról megemlékezzen”, valamint az „elfogadom-e az ország jelenlegi miniszterelnökét az ország jelenlegi miniszterelnökének” kérdéseket. Ha gondolja, menjen az Astoriához a Fidesz megemlékezésére vagy lépjen tovább és tekintse meg az állami ünnepségeket.
A Fidesz megemlékezése az Astoriánál, október 23. 16 óra

Akkor sem hallucinál majd, ha a Parlamentnél egy hatalmas léggömbre akasztott táncművészt lát lebegni a levegőben, aki a Forradalom lángjának meggyújtásakor egy óriási nemzeti zászlót emel a tér fölé.
A Szabadság fényei a Parlamentnél, október 23. 17.30


Ha már léggömb. Információink szerint Szentendrén hasonló technikával egy hatalmas keresztet fognak lebegtetni a levegőben.

Nézzen meg egy olyan szobrot 56-ról, amely a szabadságharc bukását kivételesen nem egy haldokló forradalmárt az ölében tartó anyával/égi pátrónával/angyallal szimbolizálja. Vegye szemügyre, hogy a Felvonulási téren ék alakban összefutó rozsdás oszlopsort megfelelő korrózivédelemmel látták-e el. Ha reggel nem fésülködött, menjen közelebb, és próbálja ki, hogy az emlékmű csúcsán az oszlopok valóban olyan fényesek-e, hogy látja bennük a saját tükörképét. Gondolkozzon el ezen. Barátaival indítsanak szemináriumot arról, ki miként értelmezi a művet.
Az 1956-os emlékmű avatása a Felvonulási téren október 23. 19.30


Egyeztesse óráját Magyarország 10 076 580 állampolgárával. Ha 2006. október 23-án 19.56-ot – érti?! – mutat, tartson 1 perces megemlékezést. Nem lesz egyedül. A Felvonulási téren ekkor avatják fel a rozsdásból fényesbe ékesedő emlékművet, és egy harang is megkondul.
A szabadság perce, október 23. 19.56


Menjen ki a Felvonulási térre és kövesse végig
a Forradalom 13 napja című filmet korabeli híradó és amatőr felvételekkel. Éjszakai filmvetítés a Felvonulási téren, október 23., 22-24. óráig

Az állami ünnepségek részletes programját megtalálja az 56-os emlékév honlapján>>>>>

A forgalomkorlátozásokról, parkolási tilalmakról szóló részletes információkat itt találja>>>>>