Donát
-4 °C
2 °C

Ötvenhatos megemlékezések országszerte

2001.11.04. 18:46
Budapesten és vidéken több helyen tartottak megemlékezeséket pártok, egyházak és civil szervezetek az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepén. A Nemzeti Pantheonnál ismét szocialista és SZDSZ-es politikusokat fütyült ki a jelenlevők egy része.
A legfőbb közjogi méltóságok, a kormány tagjai, politikusok koszorúztak a Nemzeti Pantheon 21. parcellájánál vasárnap, az 56-os forradalom és szabadságharc leverésének 45. évfordulóján.

A forradalom kivégzett mártírjainak emléket állító Kisfogház emlékhelyet Mádl Ferenc köztársasági elnök, Dávid Ibolya igazságügy-miniszter és Fónay Jenő, a Pofosz elnöke nyitotta meg a Kozma utcai börtön udvarán. Mádl Ferenc emlékeztette az ünnepség résztvevőit arra, hogy a mai magyar nemzet a mártírok, a harcban elesettek, a meghurcoltak véréből és áldozatából "nőtt ki".

A Magyarok Világszövetségének képviselői a Battyhányi-örökmécsesnél rótták le kegyeletüket. Megemlékezések, emléktábla-avatások és koszorúzások voltak az ország több más pontján is.

Ellenzéki politikusokat fütyültek ki

A Nemzeti Pantheonnál jelenlévők egy része hangos nemtetszéssel fogadta Kovács László szocialista pártelnök érkezését és koszorúzását, többen "Takarodjatok", "Gyilkos" bekiabálásokkal illették az ellenzéki vezetőt. Füttykoncert fogadta Demszky Gábor főpolgármestert és Mécs Imre SZDSZ-es képviselőt is.

Kovács László az MTI-vel később közölte: "1956 örökségének része a nemzeti összefogás is, amitől idegen a gyűlölködés." Emlékeztetett: az MSZP vállalja az 1956-os forradalom és szabadságharc céljait, Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai örökségét.

Litván György történész az SZDSZ 301 parcellában rendezett megemlékezésén bizarrnak nevezte, hogy azok, akik felnőtt életüket az 56-os hűségben töltötték el, ma magyarázkodásra kényszerülnek a forradalomhoz való kapcsolatukról.