Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Orbán várhatóan elvállalja a pártelnökséget

2003.02.10. 07:42
Az elmúlt hetekben tett vidéki útjaim tapasztalatai alapján afelé hajlok, hogy elvállaljam a Fidesz elnöki tisztségét, igaz, néhány megyét még szeretnék meglátogatni, így a végső szót csak február 15-e után fogom kimondani - nyilatkozta a Népszabadságnak Orbán Viktor.
Hajlok arra, hogy elvállaljam a Fidesz elnöki tisztségét - nyilatkozta szombaton a Népszabadságnak Orbán Viktor. A volt miniszterelnök a "végső szót" ugyanakkor csak február 15-e után kívánja kimondani.

Európai néppárttá alakítaná a Fideszt

Orbán Viktor szerint akkor van értelme elvállalnia a Fidesz elnöki tisztét, ha azt sikerül választási pártból egy nyitott, európai néppárttá alakítani. A politikus elmondta: jelenleg minden erejét a párt átalakítása köti le. A várhatóan decemberre megújuló Fidesz jövőre már létrehozhat egy jobboldali uniót a kisebb pártokkal.

A volt miniszterelnök kijelentette: arra bátorítja a polgári körök tagjait, hogy lépjenek be a pártba. Orbán szerint ugyanakkor egyszerre kell egy erős Fideszt és a párt számára széles hátteret biztosító polgári köri világot építeniük.

Pokorni visszatér

A Fidesz országos választmánya május 17-re hívja össze a párt tisztújító kongresszusát. A választmányi ülésen szó volt az alapszabály-módosításokról is, eszerint lehetővé válna, hogy a kongresszus után egy szűkebb, operatív elnökség irányítsa a pártot. Az ötfősre tervezett testületben Orbán Viktor mellett Kövér László választmányi elnök, Áder János frakcióvezető, valamint két alelnök kapna helyet. Az egyik alelnök várhatóan Pokorni Zoltán lesz, aki ezzel hivatalosan is visszatér a politikába. A másik alelnök Varga Mihály volt pénzügyminiszter vagy Rogán Antal is lehet.

A kongresszuson az ügyvezető elnökség mellett létrehoznak egy konzultatív elnökséget is, melybe a Fidesz partnerszervezetei delegálhatnának képviselőiket.