Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Orbán: Nem szükséges adóemelés

2004.03.30. 21:43
Nem szükséges adóemelés a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség által kezdeményezett nemzeti petícióban szereplő javaslatok teljesítéséhez - mondta Orbán Viktor, a szövetség elnöke az Info Rádió kedd esti, Aréna című műsorában.
A költségvetés átgondolásával, módosításával e nélkül is megvalósíthatók ezek a célok. Sőt az SZDSZ adócsökkentési javaslatai is megfontolhatók - jelentette ki a volt miniszterelnök.

Az állami vagyon felélése

A korábbi lakástámogatási rendszer visszaállítása az előző kormány elnöke szerint nem vinne, hanem hozna a költségvetésnek, semmi akadálya nincs annak, hogy ismét könnyebben jussanak lakáshoz az állampolgárok. A gyógyszerárak féken tartásához a Mikola István által kidolgozott módszer se kerülne többe a költségvetésnek - állította Orbán Viktor, hozzátéve, a privatizáció leállítása indifferens kell, hogy legyen, mert egy kormány nem rendezkedhet be az állami vagyon felélésére.

A gáz- és energiaár korlátozása sem jár több állami kiadással Orbán Viktor szerint, ehhez a nagy szolgáltatók profitját kellene reális mértékűre visszafogni. Ezek az árak nem emelkedhetnek az inflációt meghaladó mértékben, mert ez elviselhetetlen terheket ró a lakosságra. Az előző kormány is ennek alapján mérlegelte ezt a kérdést - mondta.

Európában máshol is alkalmazzák a petíciót

Egyedül az agrárágazat igényelne plusz kiadást, de ezt mindenképpen vállalni kell a petíciótól függetlenül is, mert különben a gazdák tönkre mennek. A szomszédos csatlakozó országokban megértették ezt, s jelentősen emelték az agrárágazat támogatását - hangsúlyozta.

A korábbi miniszterelnök azt mondta, a nemzeti petícióval, az e mögé álló, reményeik szerint több mint egymillió emberrel nyomatékot adhatnak majd javaslataiknak, parlamenti indítványaiknak. Egy demokráciában a kormány nem hagyhatja figyelmen kívül több mint egymillió ember véleményét.

Az emberek ne csak négyévente, a választások alkalmával foglaljanak állást fontos kérdésekben - hangoztatta, hozzátéve, hogy Nyugat-Európa több országában a kormányzó és az ellenzéki pártok egyaránt alkalmazzák a nemzeti petíció eszközét.