Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Orbán: Torgyánt is pártelnöknek tekintem

2001.05.08. 21:43
Nagy bajban lennék, ha a kisgazdapárt elnökével kellene beszélnem, mert annak, aki ezt akarja, jogi dokumentumok sokaságát kellene megnéznie - jelentette ki Orbán Viktor az m1 műsorában, amelyben aktuális kérdésekről, így az FKgP-n belüli eseményekről is kifejtette a véleményét. A kormányfő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, mind Torgyán Józsefet, mind Lányi Zsoltot a kisgazdapárt elnökének tekinti, de a független magyar bíróság dolga, hogy eldöntse, kit is illet e cím.
Torgyán vádjaival kapcsolatban kifejtette, semmiféle tudomása nincs arról, hogy a ceglédi kisgazda nagygyűlésen - a párt elnökének állítása szerint - nemzetbiztonsági tisztek is jelen lettek volna. Torgyán hétfőn megismételte, hogy Turi-Kovács Béla több nemzetbiztonsági tiszt kíséretében lépett volna be a nagygyűlés helyszínére, bár ő személyesen nem volt jelen, mikor ezek az illetők igazolták volna magukat. Az Aktuálisban Torgyán közölte, erről a biztonságért felügyelő cég munkatársai tájékoztatták.

Torgyánon kívül senki nem tud NBH-s tisztekről

A miniszterelnök azonban közölte, a keddi nap folyamán megkérdezte erről a belügyminisztert, valamint a nemzetbiztonságért felelős illetékest, de mindkét részről nemleges választ kapott.

Orbán a Torgyán-jelenségről

Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e magát felelősnek a "Torgyán-jelenségért" - vagyis, hogy hatalmi tényezőként ő szabadította az országra a politikust - a kormányfő úgy vélekedett, ilyen vélemények csak az ellenzéki pártok, illetve az ellenzéki sajtó részéről fogalmazódnak csak meg.

Maradnak a kisgazda miniszterek

A kisgazdák részéről követelt miniszteri visszahívások kapcsán a miniszterelnök megismételte, sem ő, sem pedig az ország nem engedheti meg magának, hogy párton belüli belvillongások eredményeképpen olyan személyeket is hívjanak vissza a kormányból, akiknek sikeres a munkája. Éppen ezért Boros Imre PHARE-miniszter mellett Turi-Kovács Béla környezetvédelmi és Szabó János honvédelmi miniszter is tárcája élén marad.

Torgyán frakciótagságának megítélése nem tartozik a felelősségi körömbe - közölte Orbán. "Ezt a házelnök tudná megmondani, de a műsor idejéig nem tájékoztatta döntéséről" - fogalmazott a kormányfő.

Pokorni: nem tudunk és nem is kívánunk választani a "két" párt közül

Nem tudunk és nem is kívánunk választani a "két" párt közül - közölte Pokorni Zoltán, hozzátéve, meglátása szerint a kisgazdák ügye bíróság elé fog kerülni. Az Aktuálisnak nyilatkozó Pokorni egyúttal megnyugtatónak nevezte, hogy mindkét kisgazdapárt együtt kíván működni a nagyobbik kormánypárttal.