Bernadett
-2 °C
4 °C

Orbán később kezdené a kampányt

2005.09.07. 11:23
A gazdaság bajaival kell foglalkozni, kampányolni elég elkezdeni januárban, februárban, nyilatkozta Orbán Viktor. A volt kormányfő ugyanakkor rég nem látott médiaoffenzívába kezdett, ami a Fidesz-elnökre csak kampányidőszakban jellemző. Orbán olyan kormányt szeretne 2006 után, amely a munka és a család kormánya.

A Fidesz elnöke szerint nem szabad túl korán kezdeni a kampányt, elég lesz januárban, februárban. Orbán Viktor szerint bajok vannak a gazdaságban, ezzel kell foglalkozni, nem lehet hét-nyolc hónapot eltölteni kampányolással.

"Jövőre kezdődjék a kampány"

"Úgyhogy én nem is akarom versenyfutásra kényszeríteni a kormányt a következő három-négy hónapban, azt javaslom, hogy a kampányt kezdjük meg majd valamikor jövőre, és amennyit csak tudunk, mentsünk meg az időnkből az értelmes döntéseknek" - mondta az MTV Nap-kelte című műsorában a pártelnök.

(Orbán Viktor ugyanakkor épp akkor javasolt későbbi kampánykezdést, amikor éppen egy médiaoffenzíva közepén tart. Vihart kavart kőszegi beszéde után elsőként a Magyar Rádiónak nyilatkozott, szeptember első napján a távirati irodának nyilatkozott telefonon arról, hogy indul a gazdasági konzultáció. A Fidesz elnöke kedden a TV2 Jó Estét Magyarország című műsorának nyilatkozott, ominózus szavait pedig a Napkeltében mondta el. Orbán csütörtökön is szerepel, ekkor a Blikk olvasóinak válaszol, a pártelnököt a lap szerkesztőségében lehet majd hívni.)

"Plakátokkal nem lehet kormányozni"

Orbán szerint hároméves kormányzás után egy párt nem foglalkozhat azzal, hogy plakátokon határozza meg az identitását. "Plakátokkal nem lehet kormányozni, és imázst sem lehet alkotni" - szögezte le. Hangsúlyozta, a Fidesz 2006. után egy olyan kormányt szeretne látni, amely a munka és a család kormánya. Ebben döntő szerepet játszana a bürokrácia leépítése, a radikális adócsökkentés, az adórendszer egyszerűsítése, a vállalkozók terheinek csökkentése és a közmunkák szervezése.

Hosszabb és középtávon is csak a sok embert foglalkoztató, versenyképes magyar kis- és középvállalkozások mentik meg a magyar gazdaságot, mondta.

A politikus a privatizációval kapcsolatban azt mondta, a doktrinerség provincializmushoz vezet, és ma Magyarországon olyan vitákat folytatnak ebben a kérdésben, amelyeket a világ már meghaladt. Véleménye szerint a nyugati országok már régen nem azt vallják, hogy az állami tulajdon rossz, hanem állami cégeikkel inkább külföldre terjeszkednek, például Magyarországra.

Orbán euórpaibb vitákra vágyik

Álláspontja szerint, a "legsanyarúbb", ha a kormányon lévők mondják azt, hogy az állam rossz tulajdonos, hiszen ők a tulajdonosok. "Tessék rendesen gazdálkodni, tessék rendbe hozni" - mondta Orbán Viktor hozzátéve, amennyiben külföldi cégeknek megéri, hogy kivásároljanak magyar állami vállalatokat, akkor nekünk is megéri.

Mint mondta, több önbizalmat, az új kor kérdéseit jobban megértő politikát, közbeszédet szeretne, pezsgőbb, életszerűbb, európaibb, nyitottabb vitákra volna szükség provincializmus helyett. Orbán a gazdaságba való állami beavatkozás szempontjából a mostani kormány gazdaságpolitikáját szélsőségesen liberálisnak tartja, és vállalja, hogy ebben a tekintetben a Fidesz baloldalibb álláspontot képvisel.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft