Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Orbán Mórról: ilyen bűn megtorlatlanul nem maradhat

2002.05.15. 09:18
A móri bankrablás elkövetőinek kézrekerítéséhez szinte minden eszköz megengedett - közölte szerda reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor. A leköszönő miniszterelnök azt ajánlotta az új kormánynak, szigorítsa tovább a büntetőjogszabályokat és szélesítse a rendőrség jogkörét.
Orbán Viktor szerint nemcsak Magyarország történetében, de Európában is ritka az a brutalitás, amivel a móri bankrablást elkövették. A miniszterelnök szokásos szerdai rádióinterjújában hangsúlyozta, hogy a rendőrségnek az ügy felderítésében nagyon gyorsnak, határozottnak és keménynek kell lennie. Világossá kell tenni, hogy az ilyen bűn elkövetőivel szemben a lehető legteljesebb szigorral fogunk fellépni, és a kézre kerítésük érdekében szinte minden eszköz megengedett. Ilyen bűn megtorlatlanul nem maradhat Magyarországon - hangoztatta Orbán Viktor.

Orbán a móri gyilkosságig azt hitte, jelentősek az eredmények

A kormányfő elmondta, hogy az elmúlt négy évben sikerült felszámolni a robbantásos merényleteteket, a Magyarországon működő külföldi szervezett bűnbandák tekintélyes része kiszorult az országból. Orbán Viktor hozzátette: a móri gyilkosságokig úgy gondolta, hogy jelentős eredményt sikerült elérni a közbiztonság területén. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy most nem egy újabb rossz szakasza kezdődik el a magyar közbiztonságnak.

"További szigorításokat"

Azt javasolta a következő kormánynak, hogy hajtson végre további szigorításokat a Büntető törvénykönyvben és a büntetőeljárási törvényekben, és bővítse a rendőrség jogkörét. Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva csak személyes véleményét fejtette ki arról, hogy a Fidesz támogatja-e majd a diplomás minimálbér bevezetését. Azt hiszem, támogatni fogjuk, bár hozzáteszem, hogy ez a frakcióvezető úr hatásköre - mondta.

Támogatható a diplomás minimálbér

Hozzátette: ő személy szerint támogathatónak tartja azt, de szerencsésebbnek tartaná, ha a diplomás minimálbért a mindenkori átlagbérhez kötnék, s a jogszabály azt mondaná ki, hogy a diplomás minimálbér nem lehet alacsonyabb a mindenkori átlagbérnél. A kormányfő rámutatott, hogy ebben az esetben a diplomások minimálbére nem 100 ezer, hanem mintegy 117 ezer forint lenne.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vállalt szerepet egyetlen országgyűlési bizottságban sem, Orbán Viktor elmondta, hogy a polgári, jobbközép pártok együttműködésének minél szorosabbá tételén és társadalmi támogatottságuk erősítésén, konkrétan a Kereszténydemokrata Szövetség és a Fidesz, illetve a kisgazdák és a Fidesz közötti együttműködés elmélyítésén kíván dolgozni. Nem hiszem, hogy bizottsági helyek vagy székek határoznák meg kizárólag azt, hogy ki játszik vezető szerepet - hangsúlyozta.

Orbán szerénységre intette Magyar Bálintot

Hozzátette, hogy ha egy bizottságban vállalna szerepet, az korlátozná őt, pedig neki a jövőben minden bizottság minden fontos kérdésével foglalkoznia kell. Magyar Bálintnak, az SZDSZ oktatási miniszterjelöltjének a tárca tevékenységét bíráló kijelentéseire reagálva Orbán Viktor szerénységre, önmérsékletre és "realitásérzékre" intette a politikust.

Emlékeztetett arra, hogy 1998-ban az MSZP-SZDSZ kormány távozásakor még tandíjat kellett fizetniük a diákoknak, nem volt diákhitel, és a tankönyvek utáni áfa 12 százalékos volt. A kormányfő felsorolta az elmúlt négy év legfontosabb beruházásait, többek között a Nemzeti Színházat, az Uránia Nemzeti Filmszínházat, a Terror Háza Múzeumot és a Sándor-palota felújítását. Kiemelte, hogy négy évvel ezelőtt csupán 279 ezer fiatal járt felsőoktatási intézménybe, ma pedig 349 ezer, a cigány származású ösztöndíjban részesülő tanulók száma pedig 805-ről 12.588 főre emelkedett.

Hangsúlyozta, hogy a kormány minden döntése összhangban van a költségvetési törvény előírásaival, és a következő kabinetnek is a polgári kormány időszakában elfogadott költségvetést kell majd végrehajtania

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!