Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Orbán: nagyobb önállóságot az önkormányzatoknak

2006.03.06. 19:47
Orbán Viktor szerint a városoknak a jövőben nagyobb önállóságot kell kapniuk. A Fidesz elnöke hétfőn Kaposváron, a párt Országépítő találkozójának újabb állomásán az önkormányzatok helyzetével, a városok szerepével foglalkozott.

"Szükséges, hogy a városok nagyobb önállóságot kapjanak, szabadabban dönthessenek, szabadabban gazdálkodhassanak, az állam ne tegyen a nyakukba olyan feladatokat, amelyekhez szükséges pénzeszközöket viszont nem bocsátja a rendelkezésükre" - mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök Országépítő találkozójának kaposvári állomásán.

"Egy város akkor válhat sikeressé, lehet sikerváros, hogyha van saját gazdasága, van saját vagyona, képes saját munkahelyeket létrehozni, és van saját közlekedése" - sorolta sikeres városokra jellemző néhány legfontosabb jellemzőt Orbán Viktor, hozzátéve: egy igazi magyar vidéki nagyvárosnak körülbelül erre van szüksége.

A nagyobbik ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje rámutatott: az új Széchenyi tervben van mód arra, hogy az adott nagyvárosokban működő kisvállalkozásoknak munkahelyteremtő támogatásokat biztosítsanak, s arra is, hogy Európai Uniós forrásokból közlekedésfejlesztési támogatásokhoz lehessen jutni, részben a nagyvárosnak részben városkörnyéki kistelepülések a javára.

Orbán Viktor szerint mindemellett "igazi városközpontokra" is szükség van, ezért segíteni kell a főtérrel nem rendelkező városokat abban, hogy városközpontokat alakítsanak ki.

"Bármilyen furcsa, Magyarországon nagyon sok olyan településünk van, amelynek nincs igazi városközpontja" - mondta a politikus, hozzátéve: "márpedig a biztonságérzethez az kell, hogy az ember tudja, hogy ahol él, annak hol van a közepe, hol a központja". Az Európa kulturális fővárosa pályázatra elkészült programokkal kapcsolatosan azt mondta: "ezeket a munkákat, az energiákat nem szabad parlagon hagyni, ezeket a városfejlesztési terveket végre kell hajtani, és a következő kormány programjába be is kell ezeket foglalni".