Gerzson
-3 °C
2 °C

Fidesz: személyi kérdésekről később

2006.04.27. 17:50
A Fidesz frakciójának jövő csütörtöki hivatalos alakuló üléséig kidolgozzák a párt és a KDNP parlamenti együttműködéséről szóló megállapodást, személyi kérdésekről is akkor születhet döntés, közölte a képviselőcsoport informális ülése után Orbán Viktor. A Fidesz elnöke a frakció előtt is magára vállalta a választási vereségért a felelősséget és azt mondta, lehet, sok igazság van abban, amit Kósa Lajos mondott, azaz, hogy 2010-ben már nem ő lesz pártja kormányfőjelöltje.

"Nem kerültek szóba személyi kérdések" - közölte a Fidesz frakciójának informális ülése utáni tájékoztatón Orbán Viktor Fidesz-elnök. A képviselőcsoport a tervezetthez képest egy órával hosszabb ideig ülésezett. A frakció két döntést hozott: egy hét múlva határoznak a frakció politikai stratégiájáról, köztük személyi kérdésekről, illetve a Fidesz és a KDNP közötti parlamenti együttműködés részleteiről.

Politikai stratégia egy hét múlva

Áder János, Rogán Antal
Nézze meg a képeket! (Fotók: Huszti István)

Orbán szerint jogi akadályai is lettek volna annak, hogy a mostani tanácskozáson vezetőket válasszanak, hiszen a választások után az alkotmány értelmében az első szó az államfőé, aki május 2-ára hívta megbeszélésre a pártokat. A Fidesz-elnöke bejelentette, felkérte őt a frakció arra, hogy a következő, már hivatalos tanácskozásra készítse el a képviselőcsoport jövőre vonatkozó stratégiáját, amit Orbán a jövő hét elején az elnökség számára terjeszt elő, az ott kiegészített anyagról vitatkozhat majd a képviselőcsoport.

A politikai stratégiának részei lesznek a pártelnök személyi javaslatai is, hiszen a párt alapszabálya értelmében, mint listavezető ő tehet javaslatot a frakcióvezető személyére. "Úgy döntöttünk, ezekről a kérdésekről nem születik döntés, így addig minden csak találgatás" - fogalmazott Orbán Viktor. Az Index úgy tudja, jelenleg a legesélyesebb a frakcióvezetői tisztségre Pokorni Zoltán alelnök, de Varga Mihály neve sem zárható ki, hiszen Orbán Viktor, a párt szerdai elnökségi ülése után világossá tette, a párt elsősorban a gazdaság valós helyzetével kíván foglalkozni a közeli jövőben.

Áder nem kapott lehetőséget az indoklásra

Arra a kérdésre, Áder János indokolta-e, miért nem vállalja tovább a frakcióvezetést, Orbán úgy reagált: "A frakcióvezető személyével kapcsolatos minden kérdést elhalasztottunk, tehát nem adtuk meg az esélyt arra Áder Jánosnak, hogy hivatalosan is beszéljen szándékairól, így indokolni se tudta volna döntését." Az Index azon hírére reagálva, miszerint Orbánnak létrehoznák a frakcióelnöki posztot, úgy reagált: vannak ilyen elképzelések, de minden egyéb csupán találgatás, mert személyi kérdésekről nem esett szó.

Orbán Viktor ismertetése szerint a frakció a választási eredményeket is értékelte. "Minden a kampány során elkövetett hibáért, rossz mondatért, technikai kérdésért minden felelősség a párt élén álló, a kampányt irányító (_) elnök felelőssége" - mondta el a Fidesz-elnök, mit közölt képviselőtársaival. Orbán szerint gyengének bizonyultak abban is, hogy "az ország valós helyzetét bemutassuk az embereknek".

Név nélkül lehetett csak bírálni

Orbán állítása szerint arra kérte a képviselőket, ha személy szerint valakit felelősnek tartanak a kudarcért, akkor ne a plénum előtt bírálják, hanem menjenek oda az illetőhöz, és beszéljék meg vele.

Orbán Viktor
Nézze meg a képeket! (Fotók: Huszti István)

Arra a kérdésre, hogy Mikola Istvánt bírálták-e akár névvel, akár név nélkül, azt mondta: név nélkül több olyan személyt is megjelöltek, aki felelős lehet a kudarcért, úgy értelmezte, Mikola is ilyen volt, de kérése nyomán senkit nem neveztek meg. Orbán úgy vélte, mindenkinek joga van kritikákat megfogalmazni vele kapcsolatban egy vereség után.

A frakcióülésen is azt szorgalmazta, mindenki mondjon el mindent, ami nélkül nem tudja elképzelni a jövőt, mert jövő csütörtökön már a munkára kell koncentrálni nem a múlttal foglalkozni. Arra a kérdésre, hogy Kósa Lajos szerint 2010-ben már jó eséllyel nem Orbán lesz a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, mert vele nem lehet győzni, úgy reagált: "Lehetséges, hogy ebben sok igazság van, én nem vagyok olyan bátor ember, hogy előre megmondjam, mi lesz négy év múlva és a kristálygömb sincs a kezemben, amiből az ilyesmi kiolvasható."

A szóvivők jól vannak és egyelőre maradnak

Az Index azon felvetésére, maradnak-e a szóvivők a posztjukon, miután korábban arról volt szó, hogy csak a választások második fordulójáig tették őket posztjukra, azt válaszolta: "Ezen még nem is gondolkodtam, de a szóvivőknek volt néhány olyan hozzászólása a frakcióülésen, ami bele fog kerülni a politikai stratégiai előterjesztésbe".

Orbán ilyennek nevezte, azt a mondatot, miszerint "az együttműködés hiánya volt a vereség fő oka, mert az MDF nem kormányváltást, hanem ellenzékváltást akart és ezt tudomásul kellett volna vennünk". Hozzátette: a szóvivők nagyon jó állapotban vannak, személyi kérdésekről pedig egy hét múlva.