Árpád
-2 °C
3 °C

Orbán: Az emberek ne húzódjanak vissza a házaikba

2006.09.19. 23:05
Illegitim módon kormányoz a kabinet, Gyurcsány Ferencék jogi felelősséget is felvető módon, adatok meghamisításával nyerték meg a választást - mondta Orbán Viktor. A Fidesz elnöke azt kérte az emberektől, hogy nem húzódjanak vissza a házaikba, hanem védjék meg magukat a hazugságok ellen, ahogyan a rendszerváltáskor is. Az ellenzéki párt elnöke szerint az első megszorítás megbukik, így újabbak jönnek.

A köztévé vendégeként Orbán Viktor kedden este azt mondta: Gyurcsány Ferenc egyszemélyi felelősség terheli az országban kialakutl helyzetért, mert "hazudtak, elrontották". Az ellenzéki pártelnök arra a kérdésre, hogy érez-e személyes felelősséget, visszakérdezett: "kellene?". Arra a felvetésre - amire Sólyom László is utalt -, miszerint Orbán Viktor félmondatai miatt sokan érezhették, hogy bátorítást kapnak, azt mondta: írt egy háromrészes cikket, ami abban le van írva, azokat ő mind vállalja. Arról, hogy az erőszakra buzdít-e, visszakérdezett: "mondtam ilyet?"

Erőszak ne legyen, de otthonülés sem

Orbán Viktor a beszélgetés során megismételte a délutáni kijelentését, miszerint pártja is, személyesen ő is elutasítja az erőszakot, és elhatárolódott Wittner Mária forradalomról szóló kijelentésétől. Hozzátette ugyanakkor, hogy a minisztereknök magatartása miatt - miszerint hazudott, lebukott, és azt várja, hogy most megtapsolják ezért - érthető az emberek viselkedése, érthető, hogy az utcára mentek, "mit kellett volna csinálniuk?" - fogalmazott.

A pártelnök később sem szólította fel konkrétan az embereket az utcára vonulásra. Azonban utalt erre, amikor azt mondta: "ne húzódjanak meg a házaikban", hanem védjék meg az érdekeiket. Az októberi önkormányzati választásokról úgy fogalmazott: azon véleményt lehet mondani a kormányról, és "ebből következnek dolgok". Megismételte délutáni kijelentését: ha az október 1-jei választást elbukja az MSZP, akkor Gyurcsányt meneszteni kell, és "pártkormány helyett szakértői kormányt kell alakítani".

Illegitim, diktátumos kormányzás

Az interjúban Orbán Viktor többször is megismételte: a kormány illegtim módon tevékenykedik, nem demokratikus módon, hanem diktátumokkal kormányoz. "Ma Magyarországon felhatalmazás nélküli kormányzás zajlik, nincs felhatalmazása a kormánynak arra, hogy azt tegye, amit tesz" - fogalmazott, hozzátéve: "erről az emberek állást fognak foglalni", valamint kijelentette: "a bizalom kérdését fölvetheti, hogy a kormány mást tesz, mint amit vállal".

Arra a felvetésre, hogy a kormánynak és az országgyűlési választásoknak semmi köze nincs október 1-jéhez, úgy fogalmazott: de van, az emberk akkor tudják kimondani, egyetértenek-e a megszorítással. "Az emberek most nyitott szemmel szavazhatnak" - mondta, hozzátéve, hogy a tavaszi választásokon "az emberektől megtagadták a valóság megismeréséhez való jogot, utána ezt a miniszterelnök is bevallotta".

Orbán Viktor szerint "egy megtervezett hazugságnak lettünk az áldozatai. Az adókból állami reklámokkal valótlanságokkal csapták be a választókat." Az ellenzéki politikus példaként említette, hogy törvényt hoztak az adók csökkentéséről a választások előtt, majd egyet az adók emeléséről a választások után.

Gyurcsány kétségbe vonja a rendszerváltást

Azzal, hogy a miniszterelnök utólagos magyarázatai szerint nemcsak másfél évig, hanem 16 éve hazudnak a politikusok, Orbán Viktor szerint Gyurcsány ezzel megkérdőjelezi a rendszerváltás értelmét. Annak Orbán szerint éppen az volt a célja, hogy a hazuságokra alapuló Kádár-rendszert megdöntse, míg Gyurcsány most a Kádár-érából ismert módon, a hazugságból akar erényt kovácsolni.

Orbán szerint a magyar miniszterelnökkel szemben elvárásnak kell lennie, hogy demokrata legyen. Ezzel szemben Gyurcsányt nem érdekli az emberek véleménye, az országot úgy vezeti, ahogy akarja - mondta a Fidesz-elnök. A hangszalag nyilvánosságra kerülésével a miniszterelnök "lebukott", mondta Orbán, aki megerősítette: neki ilyen hangszalagja nem volt, vasárnap délutánig nem tudott erről.

Később vizsgálják az erőszakot

A hétfői éjszakai tévéostromról azt mondta Orbán: az erőszak külön vizsgálatot igényel, de "nem kapkodná el az okok megjelölését". Mint mondta, szeretné látni valami jelentésben, hogy kik voltak az elkövetők, megvárná, hogy személyeket azonosítsanak. "Ennek az egésznek a háttere számunkra ismeretlen" - mondta.

Élénkítés, de nem karácsonyfa

Arról a miniszterelnöki kijelentésről, amit a beszélgetésben idézetek, miszerint mindenáron kellenek reformok, mert 16 évig nem történt semmi, azt mondta: de, voltak reformok, "2002-ben olyan gazdasági helyzetben lévő ország, amiről a szocialisták is elismerték: reális célkitűzés volt az euóövezeti tagság 2006-ra". Ezt követően azonban "kormányzás helyett adatokat hamisítottak, ezért felelősséget kell valakinek vállalni" - mondta.

A kormánynak most megszorítások helyett a gazdaság élénkítésére kellene törekednie Orbán szerint. Arra a kérdésre, hogy mit tenne a Fidesz, három dolgot említette: a felelősség tisztázása, garancia arra, hogy ez nem fordulhatna elő, majd olyan válságkezelő program, amely nem csökkenti a gazdaság teljesítményét, hanem növeli.

Arra a megjegyzésre, hogy "az önök válságkezelése egy karácsonyfa", azt mondta: "ez fáj nekem, az a sok kiváló koponya ennél többet érdemelne". Szerinte csak olyan válságkezelő program lehet, amely adócsökkentéssel több munkahelyet és erősebb nemzeti vállalkozásokat eredményez. A megszorítások viszont meg fognak bukni, így azokat újabb csomagok követik - jósolta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?