Hermina
15 °C
27 °C

Orbán se ért egyet a Magyar Chartával

2008.07.08. 15:18
A Fidesz elnöke szerint a kormányfőnek nem a közjogi méltóságokat kellene összehívnia, hanem a rendőri vezetőket. Orbán Viktor sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Fidesz politikusai nem vesznek részt a Gyurcsány Ferenc által meghirdetett szeptemberi tüntetésen.

A SZDSZ-szel ért egyet a Fidesz a Magyar Charta ügyében, a párt nem vesz részt a kormányfő által kezdeményezett szeptemberi gyűlésen - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kedden Budapesten tartott sajtóértekezletén.

"A hétvégi rendezvényen történteket a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség egész egyszerűen rendőrségi kérdésnek tekinti. Az egy képtelen helyzet, hogy Magyarországon a rendőrség nincs abban az állapotában, hogy képes legyen előre bejelentett rendezvények békés, rendezett lebonyolítását garantálni" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Azt tanácsolják a miniszterelnöknek, hogy ne a közjogi méltóságokat hívja össze, hanem a rendőrség vezetőit hivassa magához, annak érdekében, hogy egy előre bejelentett rendezvényt európai módon lehessen megrendezni Magyarországon - mondta a Fidesz elnöke.

A rendőrség irányítása három-négy éve megoldatlan kérdés Magyarországon. Hogy a rendőrség szakmai vezetői felelősek ezért, vagy a rendőrségért felelős politikusok, ezt nehéz megmondani. Könnyen lehet, hogy a szervezetért felelős politikusok alkalmatlanok - fogalmazott Orbán Viktor.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a sajtóértekezleten kiemelte: ha egy ilyen rendezvényt a rendőrség nem tud biztosítani, akkor a rendőrség szakmailag megbukott, az őt irányító politikusokkal együtt. Erre nem az a gyógyír, hogy egy újabb bizottságot, egyletet alapítunk, hanem olyanokat kell keresni, akik meg tudják oldani a feladatot - tette hozzá.

"Ha ez nem jut a miniszterelnök eszébe, helyette bizottságot, chartát, szövetséget, mozgalmat, egyesületet akar indítani, akkor ezzel saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt, és azt üzeni vele, hogy emberek: nem tudom megoldani a problémát, fogalmam sincs, hogy mit kéne csinálni" - húzta alá.

Egy országban rendnek kell lenni, ha ezt a miniszterelnök nem tudja biztosítani, egyszerűen nem ért hozzá - mondta Kósa Lajos. A szokásos évi melegfelvonulást szombaton tartották Budapesten. A parádén szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezt követően vasárnap kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak és értékeljék a történteket. A házelnök, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörében eljáró elnökhelyettese már elfogadta a meghívást, az államfő egyelőre nem válaszolt a felkérésre.

Az SZDSZ elnöke kedden az MTI-nek azt mondta: a párt nem tartja helyesnek, hogy egy párthoz kötődjenek az ilyen típusú kezdeményezések. Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy csak akkor vesznek részt a szeptemberi gyűlésen, ha az nem egy pártrendezvény lesz, hanem más politikai erők is támogatják azt.

Horn Gábor ezt megelőzően kedden reggel azt mondta: nem ért egyet a Magyar Chartával és a szeptemberi gyűléssel. Az SZDSZ ügyvivője arról is beszélt, hogy nincs szükség törvénymódosításra, csak alkalmazni kell a meglévő jogszabályokat.