Ervin
14 °C
20 °C

Orbán: Véget ért a Bokros-csomag

2001.08.22. 09:16
A Bokros-csomag utolsó eleme jutott jól megérdemelt sorsára - értékelte a miniszterelnök szokásos szerda reggeli interjújában a csúszóleértékelés keddi megszüntetését. A Orbán Viktor boldog, hogy az 1995-ben meghirdetett stabilizációs csomagot "teljes egészében, szőröstül-bőröstül, utolsó ízében is sikerült átadni a múltnak". Az augusztus 20-án befejeződött millenniumról szólva kifejtette: szeretné, ha majdan úgy emlékeznének erre évre, mint amikor sajátosan átváltozott lélekben Magyarország, illetve a magyar nemzet.
A Fidesz választási jelmondatai és az augusztus 20-i beszéd szavai csengenek vissza továbbra is Orbán Viktor nyilatkozataiban: a kormányfő szokásos szerda reggeli interjújában kifejtette, nagy álma, hogy a millennium ne lezárjon, hanem elindítson valamit. A miniszterelnök - mint megjegyezte - az optimisták közé tartozik, ugyanis véleménye szerint egy új korszak, a jövő el is kezdődött.

Millennium: búcsú a keserves XX. századnak

Az ünnepségek kapcsán Orbán Viktor kifejtette: szeretné, ha az idő azt bizonyítaná, és a történelemkönyvekbe is azt jegyeznék fel 30-40 év múlva, hogy ez volt az az esztendő, amikor sajátosan átváltozott lélekben Magyarország, illetve a magyar nemzet. A miniszterelnök azt is szeretné, ha azt mondanák majd az utódok, hogy ez volt az az esztendő, és az a hatalmas ünnepség, amivel az ország végérvényesen búcsút intett egy keserves időszaknak, egy letűnt XX. századnak és kapukat nyitott a jövő felé.

Az MSZP cáfolja Orbán szavait
A szocialisták szerint a kormányfő félrevezeti a közvéleményt, amikor azt állítja, hogy a mai gazdasági növekedésnek nincs köze az 1995-ös stabilizációs csomaghoz. Az MSZP-s Burány Sándor a kormányfő szerda reggeli szokásos interjújára reagált. Az ellenzéki politikus szerint éppen a stabilizációs csomag eredményeként van Magyarországon 1997 óta erőteljes gazdasági növekedés, és egyidejűleg pénzügyi egyensúly. "Félrevezeti a miniszterelnök a közvéleményt akkor is, amikor azt állítja, hogy a Bokros-csomag teljesen felszámolta a családi támogatást" - jelentette ki a politikus, aki szerint az 1995-ös intézkedések a családoknak mindössze a legjobban kereső 9 százalékától vonták meg a családi pótlékot. Burány hangoztatta: ezzel ellentétes a mai kormány családtámogatási rendszere, amely éppen a legszegényebb családokat hozza nehéz helyzetbe. A szocialista politikus úgy értékelt, éppen a csúszóleértékelés volt a Bokros-csomag azon eleme, amellyel bevezetésekor a teljes szakma egyetértett - hívta fel a figyelmet Burány Sándor. Közlése szerint ennek következtében sikerült hűteni az inflációs várakozásokat és megelőzni a pénzügyi spekulációkat.

A Bokros-csomag rossz gyógyszer volt

A kormányfő reménye szerint a millennium megnyitott valamit, lezárásként értékelte viszont a csúszóleértékelés keddi megszüntetését. A döntéssel a Bokros-csomag utolsó eleme jutott jól megérdemelt sorsára - értékelt Orbán. Hozzátette: személy szerint azt gondolja, hogy a Bokros-csomag politikai csapása volt az országnak. A kormányfő szavai szerint ha valaha a családokat súlyos csapás érte gazdaságpolitikai döntés formájában, akkor a Bokros-csomag ilyen volt. Lehet olyan gyógyszert is felírni a betegnek, ami rosszabbítja az állapotát, vagy olyan áron gyógyítja meg a betegségét, hogy a fellépő mellékhatások nagyobb bajt okoznak, mint a gyógyítani szánt baj - vélekedett a kormányfő, majd hozzátette: a Bokros-csomag tipikusan ilyen volt - szögezte le a kormányfő.

Töredékbérekkel európai munkát

Nézete szerint a Bokros-csomag eredménynek, érdemnek állította be például a családi támogatás teljes felszámolását, a családi pótlék alanyi jogon való elérhetőségének megszüntetését, a tandíj bevezetését és - mint megjegyezte - ez az emberek gondolkodását is megzavarta némileg. A kormányfő hangsúlyozta, hogy semmi sem lehet közigazgatási szempontból hasznos és dicséretes, ha - azok, akiknek az érdekében az egész gazdaság működik - maguk a polgárok és a családok belerokkannak.

Orbán boldogságát fejezte ki afelett, hogy "teljes egészében, szőröstül-bőröstül, utolsó ízében is sikerült átadni a múltnak". Véleménye szerint ehhez a magyar embereknek nagyon sokat kellett dolgozniuk, s európai bérek töredékéért, európai mennyiségű, minőségű munkát végeztek.