Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Népszerűtlenek Orbán javaslatai

2002.09.14. 11:25
Sem a polgári körök alapítására tett felhívás, sem az ideológiai alapon kettéosztott televízió gondolata nem számít népszerű kezdeményezésnek a lakosság körében. Míg a polgári köröket leginkább a kormánypárti szavazók utasítják el, a televízió megosztását még a jobboldali szavazók sem támogatják egyöntetűen.
A lakosság nagy többsége elutasítja Orbán Viktor felvetését a két közszolgálati televízióról - derült ki a Medián közvélemény-kutató cég a Népszabadság megrendelésére készült felméréséből. Orbán javaslata még a jobboldali szavazók körében is erős megosztottságot eredményezett.

Megosztott jobboldal

Az ellenzékre szavazók 47 százaléka támogatja az ideológiai alapon megosztott közszolgálati televízió gondolatát, 40 százalékuk azonban nem ért egyet a volt miniszterelnök javaslatával. A kormánypárti szavazók egyöntetűen elutasítják a televízió megosztását. 90 százalékuk nem rokonszenvezik az ötlettel - írja a Népszabadság.

Népszerűtlen körök

Orbán javaslatát a megkérdezettek alig 23 százaléka tudta felidézni magától. Összességében a megkérdezettek 68 százaléka utasította el a köztévé megosztását. Hasonlóan alacsony a polgári körök alapítására tett felhívás népszerűsége is - írja a napilap. A kérdésre, hogy rokonszenves, vagy ellenszenves a polgári körök gondolata, a megkérdezettek ötven százaléka felelt elutasítóan.

A kormánypárti szavazók csaknem egyöntetűen elutasítják a jobboldali mozgalmat, alig két százalékuk nyilatkozott elfogadóan a polgári körökről. A jobboldal választóinak 57 százaléka rokonszenvezik a polgári körökkel, meglepően magas, 29 százalék azonban a válaszmegtagadók aránya.