Sára, Márió
2 °C
6 °C

Orbán nem számít katonai részvételre

2001.09.21. 22:10
Azt hiszem, hogy Magyarország földrajzi fekvésénél fogva nem minősülhet olyan országnak, amelynek arra kellene készülnie, hogy érdemben részt vesz majd a katonai akciókban, akár a légtérhasználat is mellőzhető lesz a későbbiekben - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Televízió Híradójában pénteken. Martonyi János pénteken jelentette be, hogy az Egyesült Államok légtérhasználatot kért hazánktól.
Emlékeztetett arra: az összes NATO-tagországot felkérték arra, hogy földrajzi fekvésétől függetlenül tegye lehetővé az amerikai légierő számára a légtérhasználatot. Tehát - mint fogalmazott - nem következik ebből a kérésből semmifajta konkrét katonai akcióban, akárcsak kisegítő vagy bázist rendelkezésre bocsátó segítség, közreműködés Magyarország részéről.

Ma nincsenek olyan jelek a nemzetközi politikában, amelyek arra utalnának, hogy ez a helyzet megváltozzon - hangoztatta Orbán. Magyarország mindazonáltal furcsa alkotmányos helyzetben van, mivel a NATO-tagállamok országaiban nem szokás az, hogy egy ilyen kéréshez előzetes parlamenti engedély kell, és csak utána dönthet a kormány. A kormányfő szerint nem most van az ideje annak, hogy azt vizsgálják, hogy ez jól van-e így vagy sem.

"Most az a dolgunk, hogy összefogással az adott jogi feltételek mellett oldjuk meg az előttünk álló kérdéseket, és erre láttam szándékot a politikai pártokban" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor jóleső érzésnek nevezte, hogy az elmúlt három évben, amikor nagy baj volt - a belpolitikai vitáktól függetlenül - "mintha mindenki átérezte volna a személyes felelősségét a politikai élet világában". A kormányfő úgy látja, a bizonytalanság ellenére jó esély van rá, hogy Magyarország továbbra is egy szabad, biztonságos, gyorsan fejlődő ország maradjon, és ne zökkenjen ki az emberek élete az eddigi kerékvágásból".

Magyarország nem szerepel azokon a nemzetközileg elérhető listákon, amelyek megjelölték volna hazánkat, mint a terrorista szervezetek pénzügyi tevékenységének célállomását vagy átfolyóhelyét - mondta a kormányfő, majd hozzátette: a következő néhány napban több olyan intézkedést hoznak meg, amelyek radikálisan csökkenteni fogják Magyarországon a pénzmosás lehetőségét. Ez érinteni fogja a pénzváltókat és a rendőrség által gyakorolt pénzügyi ellenőrzéseket is.

Az Egyesült Államok azzal a kéréssel fordult Magyarországhoz, hogy légtérhasználatot és földi kiszolgálást biztosítson az amerikai repülőgépek számára, az úgynevezett Végtelen Igazság katonai művelet keretein belül - közölte Martonyi János külügyminiszter pénteken.