Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Orbán: Nem szeretnék háborút

2001.09.25. 22:48
A kormányfő nem szeretné, ha tíz évig elhúzódó háborúra kellene számítani a terrorizmusellenes harc kapcsán, hanem jól megtervezett kis létszámú akciókkal küzdene az Egyesült Államok. Erről kedd esti tévéinterjújában beszélt Orbán Viktor, aki leszögezte: intézkedési tervre van szükség New Yorkot és Washingtont ért csapás okozta gazdasági sokk enyhítése és a növekedés fenntartása érdekében.
A miniszterelnök szerint az Amerikát ért terrortámadások óta nyomasztóbb a hangulat nálunk is, és ez rá ugyanúgy hat, mint bárkire az országban. Azonban hangsúlyozta, idővel ki kell lépnünk ebből a hangulatból.

A tervezett amerikai válaszcsapásról elmondta: az USA úgy döntött, nem NATO-akciót indít, hanem egyedül torolja meg a New Yorkot és Washingtont ért támadást. Magyarország nem vesz részt az Egyesült Államokkal közös katonai akcióban. Az amerikai akció, illetve a hozzánk érkezett felkérés a légtérhasználat átengedéséről mélyebb érzelmi elkötelezettséget jelent a számunkra, de katonait nem. A kormányfő leszögezte: az Egyesült Államok ebben a helyzetben információkat vár tőlünk a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatban, légtérhasználatot kért, és esetleg igénybe vesz hazánk területén légibázisokat.

"Az amerikaiak nagyon nehéz helyzetben vannak" - mondta a miniszterelnök. Orbán szerint most mindenki azt várja Washingtontól, hogy ártatlan emberek életének kioltása nélkül találja meg azokat, akik a szeptember 11-i terrorcselekmények végrehajtásában részt vettek, a mögött álltak, vagy pénzzel támogatták az elkövetőket. És ezután a felelősöket az igazságszolgáltatás elé állítsák.

Orbán hangsúlyozta: minden emberéletre ugyanúgy vigyázni kell. Egy New Yorkban meghalt ember élete ugyanannyit ér, mint akár az afganisztáni völgyekben élőé. A történtekkel kapcsolatban a kormányfő fontosnak tartotta leszögezni, hogy fontos a gondolkodás szabadsága. El kell azon gondolkodni, hogy miért történt, ami történt, fontos az ok, az indok, de ez nem jelent felmentést a tettek alól.

A muzulmánokra jobban figyelnek a hatóságok

A tervezett intézkedésekről a miniszterelnök elmondta: azok felvetik a rend és a szabadság konfliktusát. Említette, hogy határainkon szigorodott a ki- és belépés, mert az uniós követelményeknek megfelelő rendszert ismét működtetik, és minden határátlépőt regisztrálnak. Hozzátette, megerősítették a menekülttáborok védelmét is.

A mohamedánokra különös figyelmet fordítunk - hangoztatta Orbán, majd a meglepett riporter visszakérdezésére elmondta: ezt az indokolja, hogy az Egyesült Államok, a nyugati világ legnagyobb hatalma hadba léphet egy iszlám alapokon álló állammal, és emiatt a természetes, hogy jobban ellenőrzik a muzulmán vallásúakat.

Magyarország felkészült egy esetleges terrorakcióra, valamint vegyi és biológiai támadásra is - szögezte le a kormányfő, aki elmondta, hogy megvannak a felelős szervek, amelyek rendelkeznek akciótervekkel a rendkívüli helyzetekre.

Gazdasági akcióterv készül a növekedés fenntartása érdekében

A terrortámadás okozta gazdasági sokk kezelésére Magyarországon "gazdasági összefogásra" van szükség a miniszterelnök szerint. Speciális gazdasági intézkedési terv készül, annak érdekében, hogy fenntartható legyen a növekedés üteme. A kormányfő szerint a külső hatások kiküszöbölésére három eszköz áll rendelkezésre: a lakásépítések élénkítése, az út- és hídépítések, valamint a belső fogyasztás növelése. Az intézkedési terv kialakítása és megvalósítása érdekében összefogásra van szükség - mondta Orbán Viktor.

Egy, Magyarországot a pénzmosás egyik "melegágyának" feltüntető térkép láttán Orbán azt is hangsúlyozta, hogy a korábbi kritikák és javaslatok alapján elkészült az a törvénycsomag, amely megakadályozza, hogy illegális forrásokból szerzett összegeket Magyarországon tegyenek legálissá. Elmondta, már a parlament előtt van a jogszabályok tervezete.

"Közép-Európában mást jelent a háború"

Orbán Viktor kerülte a háború szó használatát az amerikai ellencsapás nyomán. Hangsúlyozta, az amerikaiak mást értenek háborún. "Nem szeretném, hogy olyan világban éljünk, amelyben tíz évig tartó háborúra kell felkészülnünk. Ha az Egyesült Államok elnöke ezen azt érti, hogy szigorú, titkosszolgálatilag előkészített, sebészi pontosságú, kis létszámú katonai akciókat kell végrehajtani a terrorizmus ellen, akkor erre szükség lesz. De ez nem az, amit mi közép-európaiak háborúnak nevezünk" - fejtegette Orbán. Szavai szerint az a legfontosabb, hogy ne kelljen az embereknek eltérítenie az életüket a szokásos kerékvágásból. "Én inkább ezt kívánom, nem pedig egy sikeres háborút" - hangzottak a kormányfő utolsó szavai.