Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Orbán: Minden 3. embert sértene a márciusi 15-i népszavazás

2002.10.18. 18:22
Orbán Viktor volt kormányfő szerint az emberek kétharmada támogatja az uniós csatlakozást, egyharmada viszont nem. A volt miniszterelnök álláspontja szerint március 15. mindenkié, az egység ünnepe. Orbán szerint érthetetlen lenne, ha a népszavazással minden harmadik embertől elvennék az ünnepet.
Orbán Viktor szerint egy külügyminiszternek mindig meg kell őriznie a nyugalmát, és nem bocsátkozhat sem bel- sem külpolitikai kalandokba. A volt kormányfő pénteken újságírói kérdés nyomán reagált Kovács László előrehozott választásokra vonatkozó kijelentésére a Ferihegyi repülőtéren, amikor az Európai Néppárt portugáliai kongresszusáról érkezett haza Budapestre.

"Elfogyott a tudomány"

A politikus megjegyezte, hogy az MSZP-elnök kijelentésének mélyebb tartalma is van. - Úgy látom, elfogyott a tudomány, a privatizációhoz nyúlnak, mint forráshoz, és előrehozott választásokat emlegetnek - mondta hozzátéve, hogy a Fidesz, ha kell, áll a megmérettetés elébe.

A kormány javaslata kapcsán az uniós népszavazási időpontjára, Orbán Viktor leszögezte, hogy március 15-ével összefüggésben eddig nem hangzott el a legfontosabb szempont. A volt miniszterelnök álláspontja szerint március 15. mindenkié, az egység ünnepe. Ugyanakkor - mint mondta - a felmérések alapján az emberek kétharmada támogatja az uniós csatlakozást, egyharmada viszont nem. Orbán Viktor szerint érthetetlen lenne, ha a népszavazással minden harmadik embertől elvennék az ünnepet. - Uniós ügyekben ugyanis többség van, és nem egység - szögezte le.

Az Európai Néppárt alelnökévé választották Orbánt

Az Európai Néppárt kongresszusáról szólva a politikus elmondta, hogy ott elfogadtak egy dokumentumot, amelynek alapján az Európai Parlament legnagyobb frakciója az unió bővítésének késlekedés nélküli gyors híve. Felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz javaslatára bekerült a dokumentumba az a passzus, amely szerint az uniónak a felzárkóztatás politikáját a bővítés után is folytatnia kell.

A politikust a néppárt kongresszusán jelölték az EP alelnökeinek sorába. Legfrisebb információink szerint a szavazás eredménye szerint Orbán Viktort alelnökké választották Portugáliában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!