Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Orbán tizenöt évet ad az EU beérésére

2001.10.27. 14:17
A polgári kormányzás három és fél éve alatt jól vizsgázott Magyarországon, és jelentősen előre lépett a legfontosabb területeken - értékelt Orbán Viktor a Fidesz Országos Választmányának szombati ülésén. A miniszterelnök szerint a cél az uniós növekedés kétszerese, és ezáltal az EU fejlettségi szintjének elérése - 2015-re.
Magyarország a nyugodt, kiegyensúlyozott, békés építkezés időszakát éli, és ehhez van köze a polgári kormánynak - hangoztatta szombaton Orbán Viktor. A kormányfő pártja, a Fidesz-MPP Országos Választmányának ülésén hangsúlyozta: az emberek túlnyomó többsége sértve érzi magát, amikor teljesítményüket, a közösen megtett utat az ellenzék állandóan lebecsüli.

Nőtt a munka becsülete

A miniszterelnök szavai szerint a gyermeket nevelő családokra nehezedő adóteher szinte össze sem vethető azzal, ami a polgári kormány hivatalba lépése előtt volt, és a munkának is kétségkívül nagyobb a becsülete, mint három és fél évvel ezelőtt. Orbán az eredmények között említette a minimálbér három év alatt 19.500 forintról 50.000 forintra való felemelését, valamint a lakáshitel-kamatok 20 százalékról 6 százalék körüli szintre mérsékelését.

Matolcsynak is tizenöt
A kormányfő beszédével közel egyidőben beszélt, és szinte ugyanazt hangsúlyozta Matolcsy György szombaton. A gazdasági miniszter a Baden-Württemberg-Magyar Vegyes Bizottság ülésén tartott előadásában hangoztatta: a magyar gazdaság fejlettségi szintje 15 év múlva elérheti az Európai Unió akkori átlagos színvonalát. Az ehhez szükséges - az EU átlagának kétszeresét jelentő - növekedést egyrészt a külföldi tőkebeáramlás, másrészt pedig a belföldi gazdaság fejlődése biztosítja, így egyebek mellett az autópálya- és lakásépítések.
Népesedési politikával a Nyugat hanyatlása ellen

A kormányfő meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarország nemzeti önbecsülés nélkül nem lehet sikeres hosszú távon. Szavai szerint a jövő nem ismer határokat, és úgy vélte, hogy a magyar nemzetnek az államhatárokon átívelő önegyesítése a szomszédos államoknak is érdeke. Orbán Viktor véleménye szerint a nyugati civilizáció és a benne levő nemzetek - néhány kivételtől eltekintve - hanyatlóban vannak, a sikerhez viszont emelkedő nemzetre van szükség. Ezért - mint leszögezte - indokolt a családokat középpontba állító, népesedési szempontú politika folytatása.

Nekik 70 év, nekünk 25

A kormányfő nézete szerint, ha Magyarország folytatja az elmúlt három és fél évben megkezdett utat, akkor 2015-re reális cél az, hogy gazdasági téren felzárkózzon az Európai Unió államaihoz. Ez azonban azt jelenti, hogy azt az utat, amelyet a Nyugat 1945-től 70 év alatt járt be, nekünk magyaroknak alig negyedszázad alatt kellene teljesítenünk. Ennek érdekében a miniszterelnök célként jelölte meg, hogy Magyarországon a gazdasági növekedés mértéke kétszer akkora legyen, mint az Európai Unióé, az állami újraelosztás aránya viszont maradjon az uniós átlag alatt.

Kovács László hamis sikerpropagandáról beszél
"Orbán Viktor miniszterelnöknek, a Fidesz Országos Választmányának ülésén elmondott beszédében van egy olyan állítás, amellyel maradéktalanul egyetértek: az elmúlt három és fél év alatt valóban jól vizsgázott Magyarország. Annak ellenére ért el ugyanis jó teljesítményt, hogy olyan kormánya van, amelyet nem az emberek nagy többségének, hanem a hozzá hű klientúrának az érdekei vezérelnek" - áll abban a közleményben, amelyet Kovács László szocialista pártelnök juttatott el lapunkhoz. "Nem az emberek, hanem a kormány hibája, hogy súlyos gondokkal küszködik a magyar vidék, mélypontra jutott a mezőgazdaság teljesítménye és veszélybe került az egészségügyi ellátás működése "-folytatódik a nyilatkozat. "Egyetértek a miniszterelnökkel, hogy egy országnak, egy nemzetnek önbecsülésre van szüksége. Ezt azonban sem hamis sikerpropagandával, sem más országok, nemzetek lebecsülésével nem lehet erősíteni. Nem találok magyarázatot arra, hogy Magyarország miniszterelnöke milyen alapon minősíti hanyatlónak a nyugati civilizációt és a benne lévő nemzeteket" -zárul a szocialista pártelnök közleménye.