Géza
-12 °C
-4 °C

Orbán: A gazdák történelmi tettet hajtottak végre

2004.02.28. 17:50
A gazdák "óriási sikert értek el, ugyanakkor nem érezzük, úgy, hogy megoldottuk volna a problémáinkat" - mondta Orbán Viktor hódmezővásárhelyi MAGOSZ küldöttgyűlésen. A volt miniszterelnök ellenzéki képviselők segítségét ajánlotta az agrármegállapodás betartatásához.
A kormány és a demonstráló termelők közötti megállapodás nem oldotta meg a mezőgazdaság problémáit, nem oszlatta el azt a bizonytalanságot, ami az ágazatban fellelhető - mondta Orbán Viktor szombaton Hódmezővásárhelyen a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezet Szövetségének (MAGOSZ) országos tisztújító küldöttgyűlésén. A Fidesz elnöke, számba véve, mit oldott meg a megállapodás és mit nem, leszögezte, hogy a gazdáknak minden oka megvan a büszkeségre.

Jóleső érzés

"Ilyen példásan szervezett, (...) fegyelmezett, összetartó, árulás, kihátrálás nélküli megmozdulás (...), amely belül maradt az alkotmányosság keretein, mégis elég nyomatékot adott az Önök igényeinek (...), 1999 óta egész Magyarországon nem volt" - közölte.

Orbán elmondta: jóleső érzéssel figyelte, hogy az ágazaton belül a különböző történelmi múlttal, érdekekkel bíró csoportok közösen tudtak fellépni a mezőgazdaság nagy általános ügyei érdekében.

Az elért eredményt példanélkülinek nevezte, "különösen ilyen összetételű kormányzat esetén, amelynek nem erőssége a belátás, a megértés, a történelem által letaposott országok iránti szolidaritás". Megjegyezte: soha nem volt példa arra, hogy az ilyen fellépések eredményt értek volna el.

Idegen szavak

Orbán Viktor arról szólva, hogy mit nem oldott meg a megállapodás, leszögezte: az eredmények csak fájdalomcsillapító injekciót jelentenek. Ez a megállapodás nem az, amely a magyar mezőgazdaság és gazdavilág következő 15-20 évének biztonságát garantálja - mondta.

Felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy bár nagy dolog elérni egy megállapodást, de mégis könnyebben megy, mint annak sorsát nyomon követni, betartását ellenőrizni. Ehhez felajánlotta a polgári oldal parlamenti képviselőinek segítségét a gazdáknak. Az ellenzéki politikust közlése szerint meglepte, hogy a megállapodásban angol szavak, bankárokhoz illő szakkifejezések szerepelnek. Hangoztatta: a jövőben hasonló megállapodásoknál arra kell törekedni, hogy azok szövegét mindenki megértse.

Orbán Viktor előadását követően újságíróknak azt mondta, hogy a küldöttgyűlésen nem volt szándékában kritizálni a megállapodást, az agrárdemonstrációt pedig történelmi tettnek nevezte.

Ez nem az a megállapodás

"Ezt a megállapodást rendkívüli nagy eseménynek és sikernek tartom, (...) de ne higgyük azt, hogy ez az a megállapodás, amelyre mindannyian várunk, s ami reményeink szerint előbb-utóbb majd megszületik" - mondta.

Szavai szerint annak a megállapodásnak majd arról kell szólnia, hogyan lesz a magyar mezőgazdaságból az EU-ban versenyképes, az ágazatból élőknek pedig kiegyensúlyozott, biztonságos életet nyújtó terület. A mostani megállapodás nem erről szól, de fontos, nélküle "valószínűleg a csatlakozást követő első félévben több tízezer ember ment volna csődbe, több tízezer család jutott volna koldusbotra" - mondta Orbán Viktor.

MSZP: tízmilliárd az agrárpiaci feszültségek enyhítésére
A Medgyessy-kormány mintegy 10 milliárd forintot biztosít az agráriumban kialakult piaci feszültségek kezelésére - mondta el az MTI-nek az MSZP agrár- és vidékpolitikai ügyvivője szombaton. Pásztohy András mindezt annak kapcsán közölte, hogy Orbán Viktor a MAGOSZ küldöttgyűlésén kijelentette: a kormány és a demonstráló termelők közötti megállapodás nem oldotta meg a mezőgazdaság problémáit, nem oszlatta el azt a bizonytalanságot, ami az ágazatban fellelhető.

Pásztohy tájékoztatása szerint a kabinet 2002-ben 60 milliárd forintos hitelt engedett el a gazdálkodóknak, 2003-ban pedig növelte a támogatást, aminek következtében 200 milliárd forintos beruházást tudtak a gazdák megvalósítani. Hozzátette: az agrártárca megpróbálta ellensúlyozni az aszálykárokat is, és 2004-re 290 milliárdos költségvetési támogatást biztosít a gazdálkodóknak. Elmondása szerint a kormány mindemellett mintegy 160 milliárdos kedvezményes csatlakozási hitelt bocsát a gazdálkodók rendelkezésére, lehetővé teszi, hogy a gazdák már májusban hektáronként 8000 forintos területalapú támogatást kaphassanak.

"Érthetetlen számomra Orbán Viktor nyilatkozata azok után, hogy négy évig semmit nem tettek érdemben a mezőgazdaság fejlesztéséért, Torgyán Józsefre bízta az ágazatot, az európai uniós intézményrendszert el sem kezdte kiépíteni" - fogalmazott Pásztohy András.