Aliz
6 °C
14 °C

Orbán Viktor: A liberálisok a hátsó kapun visszamennek a koalícióba

2008.09.23. 17:52
A pénzügyi válság magyarországi hatásairól, az adócsökkentés szükségességéről beszélt Orbán Viktor keddi sajtótájékoztatóján. Az üzletemberekkel tartott zárt megbeszélés után azt is megemlítette, fogalma sincs, merre tart a liberális párt.

A Fidesz elnöke kedden délután folytatott egy közel kétórás megbeszélést pénzügyi vezetőkkel. A találkozó után Orbán Viktor kijelentette, hogy a magyar pénzügyi rendszer eddig jól vizsgázott, és a rendszer stabil. Míg nálunk nagyobb gazdasági hatalmak financiális rendszerei sorra omlanak össze, addig hazánk pénzügyi szektora jól tartja magát, fejtegette.

Ennek ellenére szerinte hiba, hogy Magyarország „úgy viselkedik, mint akinek be van kötve a szeme”, nem hajlandó észrevenni, hogy a világgazdaság egy új korszakba lépett, ahol már nem az Egyesült Államok, hanem Ázsia és Európa veszi át a vezető szerepet. Amennyiben a válság elérné Magyarországot is, annak hatásait elsősorban a hitelek megdrágulásán vehetnék majd észre az emberek. Ez egyértelműen negatív hatással lenne a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatottságra, mondta.

Orbán ismét előhozta a felelős magyar kormány kérdését, ami képes lenne választ találni az olyan problémákra, mint például a munkahelyteremtés vagy a gazdaság növekedési pályára való állítása. A valódi megoldást szerinte egy nagyarányú adócsökkentés jelentené. Arra a kérdésre, hogy mit is takar pontosan a nagyarányú, azt válaszolta, hogy ha tíz év alatt egymillió munkahely jönne létre, az már annak számítana.

Ezen az úton (mármint az adócsökkentés útján) azonban a jelenlegi kormány nem képes megindulni, és szavaival élve másról sem szól a mai politika, minthogy a szocialisták azt magyarázzák, mit miért nem tudnak megtenni. Az ország gazdasági gödörből való kilábalásához pedig a jelenleginél legalább kétszer nagyobb növekedésre lenne szükség Orbán szerint.

Orbán utalt a szabad demokraták azon javaslatára, hogy a költségvetési kiadásokat kordában kellene tartani, ezt a polgári párt is mindenképpen jó útnak tartja. Az SZDSZ-ről a Fidesz elnöke elmondta, hogy nem tudja követni a szabad demokraták útjait. „Úgy néz ki, hogy a szakértői kormánytól megint a koalíció felé mennek a liberálisok”- mondta Orbán. Az pedig, hogy az elmúlt két hónap Fodorék részéről csak puszta színjáték volt-e, vagy valós elszántság a változtatásra, még számára is talány. Végső soron Orbán úgy fogalmazott, hogy a liberálisok a jelek szerint „a hátsó kapun visszamennek a koalícióba”.

Orbán tudott Demeterék és az UD kapcsolatáról

Orbán Viktor szerint semmi kivetnivaló sincs abban, hogy Demeter Ervin tartotta a kapcsolatot Horváth Józseffel, a megfigyelési botrányba keveredett UD Zrt. vezetőjével, aki a Fidesz kormány idején a titkosszolgálatoknál dolgozott. Orbán egy újságírói kérdésre ismerte el, hogy tudott Demeter és az UD vezetőjének kapcsolatáról. A Fidesz elnöke szerint, ha valaki tudomást szerez olyan törvénytelenségekről, mint amilyenekről a megfigyelési ügyben hallani lehet, akkor annak kötelessége feljelentést tenni. Orbán hangsúlyozta, hogy szerinte a titkosszolgálatok részvétele a politikában megengedhetetlen. (FH)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?