Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Orbán: Lemaradtunk, mint a borravaló

2005.05.12. 17:11
"Lemaradtunk, mint a borravaló, de semmi sincs veszve", értékelte Orbán Viktor Magyarország egyéves tagságát az Európai Unióban. A volt kormányfő szerint az egy főre jutó uniós támogatások ranglistáján elfoglalt utolsó hely is jelzi, hogy az ország nem használta ki kellően a lehetőségeit.

A "futottak még kategóriába" került Magyarország az Európai Unióban, jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az unió nagyköveteivel folytatott megbeszélése után. "Az ezelőtt egy-másfél évvel még élenjárónak tűnő Magyarország hátracsúszott", mondta Orbán.

A volt kormányfő szerint "a hiba nem az unió készülékében van". "Ezt csak magunknak köszönhetjük, ha ügyesebben jártunk volna el, ha jobban tettük volna a dolgunkat, akkor ma inkább örülhetnénk", jegyezte meg.

Egy év mérlegét tekintve Magyarország az egy főre jutó uniós támogatások szempontjából az utolsó helyen van az újonnan csatlakozott országok közül, Lengyelországban ez az összeg kétszerese, Litvániában hétszerese a magyarnak, mondta Orbán. "Lemaradtunk, mint a borravaló, de semmi sincs veszve", tette hozzá.

A megbeszélésen szóba került a köztársaságielnök-választás kérdése is, Orbán azonban a nagykövetek előtt sem nevezte meg a polgári oldal jelöltjét.

Az európai uniós ügyeket felügyelő tárcanélküli miniszter hivatalának közleménye szerint Magyarország nemhogy lemaradt, de a legfrisebb szakértői jelentések szerint még javított is pozícióján az elmúlt egy évben. A lausanne-i székhelyű IMD ezen a héten publikált versenyképességi évkönyve szerint hazánk öt hellyel ugrott előre a világranglistán tavaly óta. Baráth Etele miniszter szerint a Fidesz elnöke nyilvánvaló politikai szándéktól vezetve vonja kétségbe a magyar polgárok elmúlt években végzett kemény munkájának tényszerű és pozitív eredményeit.