Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Toronyház a Király utcában

2006.02.14. 18:29
A VII. kerületi önkormányzat bontási engedélyt adott ki a Király utca 40. számú házra, ami az ÓVÁS! Egyesület álláspontja szerint törvénytelen. A szervezet az ügyészséghez fordult, hogy függessze fel a bontási engedélyt. Az ÓVÁS decemberben az UNESCO figyelmét is felhívta a világörökségi területen zajló bontásokra. A szervezet Világörökség Bizottsága vizsgálódik.

Az ÓVÁS! Egyesület és az Élőlánc Magyarországért hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az önkormányzat a régi pesti zsidónegyed újabb épületét készül lebontani. A negyed építészeti jellegének megőrzéséért küzdő ÓVÁS!, valamint az Élőlánc Magyarországért akciót kezdeményezett a Király utca 40-es számú ház megmentéséért.

A klasszicista épület 1844-ben, Hild József tervei alapján épült, a közvetlen szomszédságában (Király utca 38.) álló épület pedig egyedi műemléki védelem alatt áll. A törvények értelmében a sarokház műemléki környezetnek minősül, így csak akkor adható ki a bontási engedély, ha ahhoz a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) hozzájárul.

Az örökségvédelmi hivatalt nem tájékoztatták. Ennek ellenére 2004. októberében a VI. kerület kérésére jogerős bontási engedélyt adott a VII. kerületi önkormányzat.

A civilek állást foglalnak

#alt#

A két szervezet kedden délután demonstrációt tartott Király utca 40. előtt. Az ÓVÁS! képviseletében Molnár Péter elmondta, az eljárás törvénytelennek tartják, és kérték az ügyészségtől, szólítsa fel a VII. kerületi önkormányzatot a bontási engedély felfüggesztésére". Az épület a világörökségi védettség alatt álló Andrássy út rávezető zónájában áll, a KÖH pedig 2005 tavaszán a teljes városrészt műemléki jelentőségű területté nyilvánította.

Gerle János az Élőlánc Magyarországért képviseletében emléktáblát is avatott az alábbi felirattal: "Műemlék. Háromemeletes klasszicista lakóház, épült 1844-ben Hild József tervei alapján, műemlékké nyilvánította az ÓVÁS! Egyesület 2006-ban". Gerle ismertette a civil szervezetek felhívását, melyhez csatlakozott a Budapesti Városvédő Egyesület, a Budapest Világörökségéért Alapítvány, a PRO BUDAPEST Világörökségi összefogás, a Védegylet, a Critical Mass, és a Zöld Demokraták Szövetsége.

Az örökségvédelmi hivatalnak se tetszik

Az akción megjelent Varga Kálmán, a KÖH elnöke is, aki szerint "teljes mértékben megállja a helyét az ÓVÁS! álláspontja. Jogsértő módon történt a bontási engedély kiadása, mert a műemléki hatóságot nem keresték meg". Egy hete értesültek az esetről, azonnal megtették a szükséges jogi lépéseket, de a VII. kerület nem méltatta őket válaszra. Az önkormányzat azóta sem reagált, a Közigazgatási Hivatalnak pedig nem állt módjában intézkedni, mert az engedély kiadása óta több mint egy év telt el. Az ÓVÁS! felkérte az KÖH elnökét, ő is tájékoztassa az ügyészséget a helyzetről.

Az önkormányzat azért bont és épít

Fürst György, a VI. kerületi önkormányzat alpolgármestere az Index kérdésére elmondta, a bontás már nem állítható le, február 28-a ugyanis a bontási munkálatok elvégzésének határideje: "A VI. kerület engedélyt kért, az engedélyt megkaptuk, az engedély jogerős, végrehajtható, tehát két héten belül ezt az épületet elbontjuk." A területen - a szomszédos telek egyesítésével - idősek otthona lesz, és lakások fognak épülni egészen nyolc emelet magasságig. Körülbelül kétszer olyan magas lesz, mint a szomszédos épületek.

Az UNESCO vizsgálódik

Az ÓVÁS! tavaly decemberben az UNESCO Világörökség Bizottságának párizsi központjához fordult.

"Felkérjük az UNESCO Világörökség Bizottságát, hogy sürgősen tájékozódjon a terület sorsáról, és vesse latba tekintélyét annak érdekében, hogy a jelenleg érvényben lévő és most készülő, még el nem fogadott rossz szabályozási tervek helyett a világörökségi területhez kapcsolódó városrész megőrzését és megújulását célzó tervek születhessenek" - áll az ÓVÁS! levelében.

Információink szerint a bizottság megkereste a magyar kormányt és tájékoztatást kért tőle, a Világörökség Egyezmény értelmében ugyanis a kormány felelőssége a világörökséghez tartozó területek felügyelete. Az egyezmény megszegése a világörökségi cím visszavonásával járhat.