Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Nem lesz népszavazás a kisebb parlamentről

2004.07.20. 19:38
Megtagadta a kisebb országgyűlésre vonatkozó véleménynyilvánító népszavazás aláírásgyűjtő íveinek hitelesítését az Országos Választási Bizottság (OVB) kedden. Az OVB az Alkotmánybíróság határozatát követte, amikor nem hitelesítette a véleménynyilvánító népszavazás aláírásgyűjtő íveit.
Ficzere Lajos, az OVB elnöke indoklásként elmondta: az Alkotmánybíróság július 7-ei határozatában megsemmisítette az OVB áprilisi döntését, amelyben a testület hitelesítette a véleménynyilvánító népszavazás aláírásgyűjtő íveit, és egyben megismételt eljárásra utasította az OVB-t.

"Az Alkotmánybíróság határozata az OVB-re nézve kötelező, így ennek alapján kellett dönteni" - tette hozzá Ficzere Lajos. A magánszemély által kezdeményezett népszavazás kérdése úgy szól: "Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése a jelenleginél kisebb létszámmal működjön?".

Ficzere Lajos emlékeztetett: az Alkotmánybíróság 5:4 arányban döntött az OVB határozatának megsemmisítéséről, ugyanakkor négy alkotmánybíró különvéleményében egyetértett a az OVB döntésével.

Az OVB véleménye szerint a népszavazási kezdeményezés kérdése nem érinti sem az Országgyűlés belső szervezetét, sem jogkörét, illetve az is nyilvánvaló, hogy nem ügydöntő, hanem véleménynyilvánító népszavazásról volt szó - mondta.

Az Alkotmánybíróság határozatában azért kötelezte új eljárásra az OVB-t, mert megállapította: a népszavazás kezdeményezői által megfogalmazott kérdés az alkotmány tiltó rendelkezésébe ütközik, mert az Országgyűlés szervezetének átalakítására irányul.

Mint ismert, egy állampolgár márciusban népszavazást kezdeményezett az Országos Választási Bizottságnál a közvetlen államfőválasztás és a kisebb parlament ügyében, miután Medgyessy Péter miniszterelnök február 16-án, országértékelő beszédében kezdeményezést tett a 250 fős törvényhozásra és a közvetlen köztársaságielnök-választásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!