Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem lesz népszavazás a kisebb parlamentről

2004.07.20. 19:38
Megtagadta a kisebb országgyűlésre vonatkozó véleménynyilvánító népszavazás aláírásgyűjtő íveinek hitelesítését az Országos Választási Bizottság (OVB) kedden. Az OVB az Alkotmánybíróság határozatát követte, amikor nem hitelesítette a véleménynyilvánító népszavazás aláírásgyűjtő íveit.
Ficzere Lajos, az OVB elnöke indoklásként elmondta: az Alkotmánybíróság július 7-ei határozatában megsemmisítette az OVB áprilisi döntését, amelyben a testület hitelesítette a véleménynyilvánító népszavazás aláírásgyűjtő íveit, és egyben megismételt eljárásra utasította az OVB-t.

"Az Alkotmánybíróság határozata az OVB-re nézve kötelező, így ennek alapján kellett dönteni" - tette hozzá Ficzere Lajos. A magánszemély által kezdeményezett népszavazás kérdése úgy szól: "Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése a jelenleginél kisebb létszámmal működjön?".

Ficzere Lajos emlékeztetett: az Alkotmánybíróság 5:4 arányban döntött az OVB határozatának megsemmisítéséről, ugyanakkor négy alkotmánybíró különvéleményében egyetértett a az OVB döntésével.

Az OVB véleménye szerint a népszavazási kezdeményezés kérdése nem érinti sem az Országgyűlés belső szervezetét, sem jogkörét, illetve az is nyilvánvaló, hogy nem ügydöntő, hanem véleménynyilvánító népszavazásról volt szó - mondta.

Az Alkotmánybíróság határozatában azért kötelezte új eljárásra az OVB-t, mert megállapította: a népszavazás kezdeményezői által megfogalmazott kérdés az alkotmány tiltó rendelkezésébe ütközik, mert az Országgyűlés szervezetének átalakítására irányul.

Mint ismert, egy állampolgár márciusban népszavazást kezdeményezett az Országos Választási Bizottságnál a közvetlen államfőválasztás és a kisebb parlament ügyében, miután Medgyessy Péter miniszterelnök február 16-án, országértékelő beszédében kezdeményezést tett a 250 fős törvényhozásra és a közvetlen köztársaságielnök-választásra.