Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nyilvántartásba vették az MSZP-t és az SZDSZ-t

2006.01.26. 18:51
A Szociáldemokrata Párt, a Magyar Vidék és Polgári Párt, a Létminimum Alatt Élők és Esélyteremtők Pártja, valamint az MSZP és az SZDSZ jelölését vette nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság. Korábban elfogadták a Zöld Demokraták Szövetsége, a Polgárok és Polgármesterek Szövetsége az Élhető Magyarországért, valamint a Magyar Kommunista Munkáspárt jelölését.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) a parlamenti pártok közül elsőként az MSZP-t és az SZDSZ-t vette nyilvántartásba, mint jelölő szervezetet csütörtöki budapesti ülésén.

Eddig nyolcan

A testület az Országos Választási Iroda (OVI) előterjesztésére határozatot hozott továbbá a Szociáldemokrata Párt, a Magyar Vidék és Polgári Párt, valamint a Létminimum Alatt Élők és Esélyteremtők Pártja nyilvántartásba vételéről is.

Az OVB január 2-án már döntött a Zöld Demokraták Szövetsége, a Polgárok és Polgármesterek Szövetsége az Élhető Magyarországért, valamint a Magyar Kommunista Munkáspárt nyilvántartásba vételéről.

Rytkó Emília, az OVI vezetője elmondta: március 17-éig lehet a jelölteket és jelölő szervezeteket nyilvántartásba venni. "A független jelölő önmagában kérheti a nyilvántartásba vételt, a jelölő szervezetek, köztük a pártok támogatását élvező jelöltek pedig akkor szerepelhetnek a pártok jelöltjeként, ha pártjukat, mint választáson induló pártot nyilvántartásba vették" - ismertette az eljárást a szakember.

Rytkó Emília utalt arra is, hogy az OVB egy korábbi állásfoglalása szerint a jelölő szervezet akkortól kezdve válik a választási kampány részesévé, ha magát bejelentette. "A választás kitűzésének napjától kezdődik a kampány és a kampánytevékenységhez feltétel, hogy a jelölő szervezet bejelentkezzen" - mondta.